Dug Telekoma prema bankama veći za 300%, ovo je objašnjenje direktora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dug Telekoma prema bankama veći za 300%, ovo je objašnjenje direktora

  Kompanija Telekom Srbija trenutno vredi više od dve milijarde evra, a prema projekcijama poslovanja, 2023. godine vredeće četiri milijarde evra, izjavio je koordinator za internet i multimediju Telekoma Vladimir Lučić.

  “Po svim projekcijama 2023. godine Telekom će vredeti minimalno četiri milijarde evra, pre svega po finansijskim projekcijama i po nivou duga. Mislim da će vredeti i više, jer ćemo poslovati u više zemalja nego sada, jer nam je u planu širenje poslovanja u Evropskoj uniji, SAD i Kanadi“, rekao je Lučić upitan o vrednosti kompanije.

  Istakao je da je iza Telekoma težak poslovni ciklus, ali da je vrednost kompanije povećana.

  “Tokom dve godine kompanija je investirala u optičku mrežu, u najsavremeniju mobilnu mrežu, u akvizicije kablovskih operatera i u stvaranje novog televizijskog sadržaja, posebno kroz kanal Arena sport”, rekao je Lućić.

  Naglasio je da je Telekom uspeo da završi najjači investicioni ciklus, a da nivo zaduženosti bude na evropskom proseku.

  “Uspeli smo da zaduženost bude manja od tri puta EBITDA (dobit pre kamata, poreza i amortizacije), što se smatra normalnom zaduženosti jedne telekomunikacione kompanije”, rekao je Lučić.

  Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk rekao je da je operativna dobit te kompanije uvećana za 25 odsto. Na pitanje N1 koliko je, u međuvremenu, porastao dug prema bankama, jer u izveštaju Telekoma za 2017. u APR stoji da je on bio 396 miliona evra, naredne 2018. godine – 770 miliona evra, a 2019. je ukupan dug (samo prema bankama) milijardu i 152 miliona evra, Ćulibrk je odgovorio da je jasno da je podignut nivo zaduženosti i to zbog investicija, tvrdeći da one daju rezultat, “da se to već oplođuje”.

  “Da li se Telekom dodatno zadužio – za sve ove akvizije koje smo radili – pa naravno da se zadužio. Da li ima itekako veliko poverenje bankarskog sektora, naravno da ima – što pokazuju kamatne stope koje dobijamo od banaka, o kojima sada ovde neću da pričam. Da li nešto krijemo, pa naravno da ne krijemo – naši finansijski izveštaji su dostupni sa sajtu“, rekao je.

  Na konstataciju novinara da su građani Srbije vlasnici kompanije, a neki i kao akcionari, i da treba da znaju na osnovu čega su doneli odluku da zaduže kompaniju za 300 posto samo prema banama, Ćulibrk je rekao: “Na osnovu odluka statutarnih organa, na osnovu usvojenog strateškog plana za period 2018 – 2021, na osnovu aranžmana koje imamo sa bankama i na osnovu ispravnog sagledavanja vezano za telekomunikaciono tržište”.

  On je rekao da to nije prvo zaduživanje i da je Telekom 2011. potrošio 380 miliona evra “da bi kupio 20 odsto sopstvenih akcija od Grka”, a da je to bilo na kraju i više od 400 miliona evra zbog isplaćenih dividendi Grcima. Ne sećam se da je neko pravio pitanje oko toga i pravio performanse, rekao je.

  Kako kaže, kad je došao u Telekom 2012, dug je bio više od 700 miliona evra, sa infrastrukturom, zbog smanjenih investicija pre 2012. godine, s kojom nije moglo da se bori sa konkurencijom. „Ne brinite, Telekom će vratiti svoje dugove, rezultati to pokazuju“, naveo je.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/vucic-se-pita-kome-smeta-jak-telekom/

  Izvor: Beta, N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE