Dugoročno partnerstvo sa lokalnom zajednicom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dugoročno partnerstvo sa lokalnom zajednicom

  Kao vodeća međunarodna korporacija u oblasti eksploatacije i prerade ruda i metala, „Rio Tinto” prepoznaje značaj pravih partnerstava i razvijanja saradnje zarad ostvarivanja održivih i dugoročnih  pozitivnih uticaja u okruženju – za zaposlene, lokalne zajednice partnere, kupce i dobavljače, kao i za ekonomiju i društvo u celini. Upravo zato sarađuju sa onima na koje aktivnosti kompanije utiču, kako bi eventualne negativne uticaje sveli na minimum i kako bi zajednički delili pozitivne uticaje koje ostvaruju uspešnim poslovanjem, zahvaljujući kojem postoje već više od sto godina na tržištu. Doprinos se ostvaruje i kroz pristup kompanije „dugoročnom saradnjom do poslovanja”.

  U praksi, to podrazumeva usklađivanje i spajanje internih prioriteta sa prioritetima široke mreže zainteresovanih strana i praćenje stalnih promena koje se dešavaju u okruženju u kojem kompanija posluje.

  „Rio Tinto” veruje da se svi veliki projekti, uključujući i projekat „Jadar”, koji predstavlja ležište svetske klase, mogu uspešno razviti samo uz međusobnu podršku, razumevanje i saradnju sa lokalnom zajednicom.

  Cilj kompanije je da bude dugoročni partner zajednice čiji je deo, da doprinosi unapređenju kvaliteta života građana i da bude dobar komšija na koga može da se računa, neko ko je otvoren, iskren i deli vrednosti koje stvara svojim poslovanjem. Kao deo kontinuiranog napora da uključi sve zainteresovane strane u konstruktivan dijalog o razvoju projekta „Jadar, „Rio Tinto” nastavlja seriju sastanaka sa zajednicom i civilnim sektorom.

  Vodeći se vrednostima i principima odgovornog poslovanja, što podrazumeva i iskren i otvoren pristup u komunikaciji, „Rio Tinto” je otvorio dva info-centra (u Loznici i Brezjaku) sa ciljem da lokalnom stanovništvu bude na raspolaganju za sve teme koje ih mogu interesovati u vezi sa projektom. Ovo je još jedan pokazatelj da je jedan od prioriteta kompanije aktivna komunikacija sa građanima i razgovori o ekološkim, socijalnim i ekonomskim aspektima projekta „Jadar”.

  O svemu ovome stručnjaci kompanije, u saradnji sa nezavisnim ekspertima, razgovaraju sa građanima na događajima pod nazivom „Otvorena vrata”. Od 2019. godine, „Rio Tinto” bio je domaćin mnogobrojnim događajima, u okviru kojih su članovima lokalne zajednice predstavljene informacije o životnoj sredini, kvalitetu vode, vazduha, buci, biodiverzitetu, prostornom planiranju, kulturnom nasleđu i imovinsko-pravnim pitanjima. Preko 450 građana je do sada prisustvovalo ovim događajima iz Loznice i okoline.

  Kompanija će primenjivati isti princip otvorene saradnje i organizovati i slične diskusije i za širu grupu relevantnih organizacija koje mogu biti zainteresovane da razumeju projekat i informišu se o planovima i budućim aktivnostima za njegov dalji razvoj.

  Jedan od ciljeva kompanije jeste i da u toku ovih diskusija, osim predstavljanja dosadašnjeg rada, tekućih i budućih planova, čuju mišljenja i ideje nevladinog sektora, koje mogu dodatno doprineti održivom razvoju ovog projekta.

  S druge strane, „Rio Tinto” podržava i inicira različite programe koji se ne odnose direktno na projekat „Jadar”, već i na unapređenje kvaliteta života lokalnog stanovništva. Jedan od takvih projekata je i projekat „Poljosavet” (Poboljšani pristup poljoprivrednim savetima), koji se realizuje u saradnji sa Gradom Loznicom, na inicijativu Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine. Cilj projekta je da se, kroz stručno savetovanje, pomogne poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju, a od juna 2018, kada je projekat pokrenut, ovu mogućnost iskoristilo je više od 400 poljoprivrednika.

  Među aktivnostima kompanije „Rio Tinto” je i program donacija i sponzorstva, koji je pokrenut sa ciljem da pruži podršku lokalnoj zajednici u realizaciji projekata u oblastima kulture, zdravlja i bezbednosti, ekologije, ali i socijalnog aspekta društva. Do sada je kroz ovu inicijativu uspešno realizovano deset projekata, u koje je kompanija uložila ukupno 23.234 dolara.

  ===============================================================================================================

  POMOĆ U TEŠKOJ GODINI

  Naša kompanija obezbedila je dodatnih 25 miliona dolara kao podršku jačanju globalne pripremljenosti i oporavku lokalnih zajednica od pandemije kovida 19. Time je naš ukupni dobrovoljni doprinos globalnoj zajednici povećan na oko 60 miliona dolara u 2020. godini. Na ovaj način dokazujemo da, kada kažemo da želimo da podržimo zdravlje i sigurnost naših zaposlenih i naših zajednica, zaista to i mislimo.

  U Srbiji smo donirali 40.000 evra Crvenom krstu za podršku građanima iz najugroženijih kategorija u Beogradu i Loznici. Donacija je usmerena za nabavku osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu. Takođe, zajedničkim naporima kompanije „Rio Tinto” i ličnim dobrovoljnim prilozima naših zaposlenih u Srbiji prikupili smo dodatnih 10.000 evra za UNICEF u Srbiji. Ova sredstva su namenjena za nabavku neophodne medicinske opreme za javne zdravstvene ustanove u Republici Srbiji – poručuju iz kompanije „Rio Tinto”.

  ===============================================================================================================

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: Poljosavet, Crveni krst

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE