Dunav "doneo" 996 kruzera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dunav “doneo” 996 kruzera

  Agencija za upravljanje lukama prošle godine zabeležila je 10,5 miliona tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji, što je najveća količina zabeležena do sada.

  Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i obustavi plovidbe koje su pratili sezonu, pretovar robe prošle godine bio je veći za 16 odsto u odnosu na 2016.

  Prema podacima iz Agencije za upravljanje rekama, najčešće pretovarana vrsta tereta i dalje su šljunak, pesak i kameni agregati koji zajedno čine 29 odsto pretovara, a novina je veća količina ruda sa udelom od 18 procenata, kao rezultat pojačane aktivnosti luke u Smederevu.

  Nafta i naftni derivati ostali su na trećem mestu i čine 16 odsto ukupnog pretovara. Žitarice su, zbog suše koja je umanjila prinos i povećala cenu robe po toni, sa dosadašnjeg drugog prošle godine pale na četvrto mesto i imale učešće od 13 procenata od ukupnog pretovara.

  Pre dve godine samo 40 odsto tereta bilo je pretovareno u lučkim područjima, a prošle taj procenat je bio skoro 70 odsto.

  Putnički saobraćaj prošle godine pokazao je trend rasta. Zabeleženo je 996 pristajanja kruzera i više od 130.000 iskrcanih putnika na putničkim pristaništvima u Srbiji. Najviše pristajanja evidentirano je u Beogradu – 539, Novom Sadu -333 i Donjem Milanovcu – 112 pristajanja.

  Prošle godine otvorena su pristaništa u Smederevu i Kladovu. Početkom ove godine proglašeno je pristanište u Golupcu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija na Dunavu, pa će u narednom periodu biti raspisan javni poziv za izbor operatera na tom pristaništvu.

  Putnička pristaništa na istoku Srbije biće povezana na taj način, a uporedo sa privlačenjem kruzera, Agencija će raditi na afirmaciji domaćeg, linijskog saobraćaja između ovih gradova. Prateći pokazatelje u oblasti kruzinga, Agencija očekuje ove godine više od 1.050 pristajanja.

  Ulaganjem u lučke infrastrukturne projekte i unapređenjem uslova za pretovar robe, nastavićemo da poboljšavamo uslove za efikasno kretanje robe u rečnom saobraćaju, kako bi luke u Srbiji postale važni multimodalni centri i saobraćajna čvorišta u ovom delu Evrope, poručuju iz Agencije za upravljanje lukama.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE