Duvanske alternative i koncept smanjenja štete prave zaokret u industriji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Duvanske alternative i koncept smanjenja štete prave zaokret u industriji

  Evolucija duvanske industrije je neizbežna, ali treba biti svestan da će cigarete, uređaji koji zagrevaju duvan i druge alternative istovremeno koegzistirati još neko duže vreme, ključna je poruka sa panel diskusije na ovogodišnjem Global Tobaco Nicotine Forumu GTNF 2021.

  Kako je poručio Ming Deng, profesor Univerziteta Yunnan, više se ne postavlja pitanje hoće li se desiti konverzija duvanske industrije, niti je ključno pitanje kada.

  “Ono što je važno je da u okviru konferencije treba da postoji svest da će to da se dogodi. Zato smatram da je zadatak FCTC da odgovori šta je crna, a šta bela lista po pitanju koncepta smanjenja štete kada je konzumiranje duvanskih ili nikotinskih proizvoda u pitanju”, rekao je Deng.

  Osvrnuo se i na zakonodavne regulative koje se tiču pušenja, a koje, kako je rekao donosi svaka potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana za sebe.

  “Svaki propis koji se tiče kontrole duvana treba da se zasniva na statusu kvo svake države ponaosob. Svesni smo da jedno rešenje nije univerzalno i da ne odgovara svakoj potpisnici konvencije jednako. Ipak, ono što može biti zajedničko rešenje je da se, umesto često nepotrebne birokratije, državni propisi usmere na ključna načela Okvirne konvencije o kontroli duvana”, zaključio je Deng.

  Ne praviti greške iz prošlosti, dati šansu nauci i duvanskim alternativama

  Derek Yach, osnivač i predsednik Fondacije za svet bez duvanskog dima napravio je zanimljivu paralelu koja, kako tvrdi, potvrđuje ispravnost koncepta smanjenja štete koja se sve češće zagovara u stručnim okvirima.

  Konkretno, u duvanskoj industriji pionir u pokretanju koncepta smanjenja štete je kompanija Filip Moris.

  “Sad već davne 2000. godine goruća tema u Ženevi bila je zaraza HIV-om i širenje AIDS-a. Tada većina zemalja članica nije razmatrala koncept smanjenja štete jer se inovacija, ili tehnološka disrupcija koja bi spasila živote nije ni nazirala. Tada nismo bili u pravu jer smo propustili brojne patente koji su podrazumevali koncept smanjenja štete”, pojasnio je Yach.

  Kako je dodao, u duvanskoj industriji kontrola duvana uvek je podrazumevala koncept smanjenja štete samo ta tema nikada nije bila aktivirana u punom smislu.

  “Zato danas duvanska industrija treba da sagleda unutar sopstvenih redova šta je to što mogu da učine da ubrzaju promenu koju svi hoćemo da vidimo i da ponude SZO konkretan akcioni plan. Važno je premostiti jaz i nerazumevanje koje postoji”, smatra Yach, koji je ujedno kazao da postoji bojazan da će se na ovogodišnjem COP-u usvojiti samo budžet, a da ujedno postoji mogućnost da budu usvojeni loši izveštaji koji zagovaraju zabranu i ograničenja duvanskih alternativa.

  Glasno reći da je SZO pristup pogrešan i uspostaviti dijalog

  Kris Snovdon sa Instituta za ekonomiju rekao je da konferencija treba da bude u fokusu javnosti, jer se FCTC ne bavi samo duvanskim proizvodima nego i proizvodima koji duvan uopšte ne sadrže, odnosno proizvodima koji su pomogli milionima ljudi da se odreknu cigareta.

  Svetska zdravstvena organizacija 2005. razvila je Okvirnu konvenciju za kontrolu duvana sa ciljem da isporuči smernice lokalnoj regulativi u vezi sa upotrebom duvana. Od tada, predstavnici se sastaju svake dve godine kako bi razgovarali o načinima na koji bi se FCTC, ili njegova primena, mogu poboljšati. Ovaj sastanak se naziva Konferencija potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana (COP – Conference of Parties), i trebalo bi da se, deveti put po redu, održi u novembru ove godine.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE