DUŽE, A BRŽE: Ne skreću levo i uštede 38 miliona litara goriva - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DUŽE, A BRŽE: Ne skreću levo i uštede 38 miliona litara goriva

  Iako bi logika nalaže drugačije, dostavljači ne koriste uvek najkraće rute, bar ne u kompaniji za dostavu UPS.

  Nakon internog istraživanja koje je pokazalo da skretanja levo, kod kojih se na raskrsnici moraju zaustaviti i pričekati da prođu automobili iz suprotnog smera, dovode do veće potrošnje goriva, vozači su dobili uputstva da izbegavaju skretanja levo.

  Umesto toga, do odredišta voze dužom rutom, ali na kraju potroše manje goriva. Levo skreću samo kad je to neophodno, kad nema alternativnog pravca.

  Osim što takvo promišljanje o optimalnim rutama dovodi do uštede goriva, manje je nesreća, ali i kašnjenja dostave, jer se vozači više ne “probijaju” kroz kolonu vozila iz suprotnog smera.

  Pokazalo se da izbegavanje skretanja ulevo i nije veliki problem, jer je takvih skretanja samo 10 posto. Rezultat ovakve promene izrade ruta ušteda na godišnjem nivou je 37,8 miliona litara goriva.

  Takođe, UPS vozila za dostavu sada godišnje emituju 20.000 tona manje ugljen-dioksida i dostave 350.000 paketa više. Efikasno planiranje ruta takođe je omogućilo da UPS smanji broj vozila koja koriste za dostavu za 1100, jer se smanjio i broj ukupno pređenih kilometara.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE