OGROMNA šteta: J&J mora da BACI 60 miliona doza vakcina!?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OGROMNA šteta: J&J mora da BACI 60 miliona doza vakcina!?

  Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da kompanija Džonson i Džonson (J&J) mora da baci milione doza svoje vakcine za Kovid 19, proizvedene u fabrici u Baltimoru.

  FDA je, ipak, dozvolila upotrebu miliona drugih doza vakcine J&J. Dva izvora rekla su da je agencija dozvolila upotrebu oko 10 miliona doza.

  Njujork tajms prenosi da će morati da bude bačeno blizu 60 miliona doza, pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom.

  Bez otkrivanja ili potvrde broja doza, FDA je saopštila da je odobrila upotrebu dve serije vakcina, da nekoliko drugih više nije za upotrebu, a da se procenjuje stanje još nekoliko serija.

  Agencija je saopštila da još nije spremna da dozvoli fabrici Imerdžent Bajo Solušns (Emergent BioSolutions) da počne da proizvodi vakcinu Džonson i Džonson.

  Američke vlasti u aprilu su zaustavile proizvodnju te vakcine u fabrici u Baltimoru. Jedan izvor rekao je za Rojters da se očekuje da doze Džonson i Džonson vakcine budu izvezene drugim zemljama, da su već u ampulama i spremne za upotrebu.

  Zabrinutost u pogledu bezbednosti Džonson i Džonson vakcine, zajedno sa sve manjom potražnjom za vakcinama u SAD generalno, usporili su upotrebu ove vakcine koja se daje u jednoj dozi. FDA navodi da njena odluka omogućava da se vakcine J&J koriste u SAD ili izvoze.

  Kompanija Džonson i Džonson potvrdila je da je FDA dozvolila upotrebu dve serije, ali nije komentarisala izveštaje da treba da odbaci 60 miliona doza.

  FDA nije želela da dodatno komentariše posle objavljivanja saopštenja.

  Proizvodnja vakcine Džonson i Džonson je zaustavljena posle otkrića da su sastojci Astra Zenekine vakcine za Kovid 19 takođe proizvođene u istoj fabrici, kontaminirale jednu seriju vakcina Džonson i Džonson. Astra Zenekina vakcina se više ne proizvodi u toj fabrici.

  Inspekcija FDA je takođe otkrila dugu listu sanitarnih problema i loše proizvodne prakse u fabrici Imerdžent.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE