EEZ uvela sankcije Bosni i Hercegovini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EEZ uvela sankcije Bosni i Hercegovini

  Zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanja energetskih paketa o energiji i gasu, Evropska energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini.

  Ovo je u petak potvrdio i Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EEZ), piše portal Istraga.ba.

  “Tačno je da su uvedene sankcije BiH i ta država neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta EEZ i izvršenja budžeta u periodu od dve godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede, kazao je Kopač.

  Odluka o sankcijama BiH doneta je u krajem prošle godine, a EEZ je njen sadržaj objavila u četvrtak. Ranije je, bilo nekoliko upozorenja da bi, zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.

  Prvi razlog je što, od svih zemalja članica Energetske zajednice, samo se u BiH, kada su u pitanu naftni derivati, može još uvek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5.

  Donošenje odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva sprečavaju uvozni naftni lobiji iz oba entiteta, jer na taj način na tržište mogu plasirati goriva koja u sebi imaju znatno veće količine sumpora. Godinama se u ladicama Saveta ministara BiH nalazi nacrt odluke koja reguliše ovu problematiku i koja nalaže smanjenje sumpora na najviše 1 posto, ali savet je do sada nije usvojio.

  Ranije je BiH dopuštala veću količinu sumpora u naftnim derivatima, kako bi “podržala domaću proizvodnju” u Rafineriji u Brodu. Međutim, iza te odluke, prema informacijama Istrage, skrivali su se i uvoznici nafte i naftnih derivata iz oba entiteta.

  Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije BiH je to što nije usvojen državni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije.

  Naime, od 2017. godine je u proceduri taj zakon, ali je prošli saziv Saveta ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja. Prema tom zakonu, planirano je da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju DERK. Međutim, kadrovi iz Republike Srpske na državnom novou trenutno blokiraju usvajanje tog zakona.

  Prema informacijama Istrage, usvajanje tog zakona traži i MMF.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE