Efekti NIŽEG POREZA na dobit dogodine: "Mađarska uradila pre DECENIJU, Srbija trči za njima" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Efekti NIŽEG POREZA na dobit dogodine: “Mađarska uradila pre DECENIJU, Srbija trči za njima”

  Efekti namenskih podsticaja, smanjenjem poreza na dobit sa 15 na tri odsto, kompanijama koje se bave istraživanjem i razvojem, biće vidljivi tek za godinu, rekao je docent na Pravnom fakultetu u Beogradu Svetislav Kostić.

  On je, na predstavljanju poreskih podsticaja za industriju znanja u Beogradu, rekao da je Srbija od 1. januara ove godine Zakonom o porezu na dobit pravnih lica i Zakonom o porezu na dobit građana, uvela podsticaje koji u mnogim zemljama važe već više godina.

  “Izmenom Zakona o porezu na dobit pravnih lica smanjen je porez sa 15 odsto na tri odsto na intelektualnu svojinu, stvorenu u Srbiji, ali je Mađarska to uradila pre desetak godina, pa Srbija ustvari trči za zemljama koje su to uradile ranije”, rekao je Kostić.

  On je kazao da je novina i što se ulaganje u stvaranje boljih radnih uslova zaposlenih računa kao trošak i na taj način se smanjuje osnovica za oporezivanje, a cilj tog podsticaja je da se zaustavi odliv kompanija iz zemlje.

  “Uveli smo podsticaj, a možda zapravo i nismo već smo se samo prilagodili datim okolnostima, ali smo, za razliku od Mađarske koja ima četiri odsto poreza na prihode od intelektualne svojine, uveli porez od tri odsto”, rekao je Kostić.

  Savetnik predsednika Vlade Srbije Nenad Paunović istakao je da se Srbija priprema za razvoj industrije znanja kao sektora koji najbrže raste, 30 odsto godišnje, tako da školski sistem prilagođava razvoju digitalnih veština. “IT sektor stvara šest odsto bruto domaćeg proizvoda i zato se podstiče njegov razvoj”, rekao je Paunović.

  Dodao je da je informatika uvedena u osnovne škole, povećava se broj gimnazija za digitalne kompetencije, uloženo je 100 miliona evra u naučne centre i zaposleno 1.100 doktoranata, a od 1. januara postoji Fond za nauku koji će omogućiti bolju saradnju nauke i privrede.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE