EIB: 3,5 milijarde evra za Zapadni Balkan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EIB: 3,5 milijarde evra za Zapadni Balkan

  Šefica kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke (EIB) Dubravka Negre izjavila je da će EIB obezbediti ukupno 3,5 milijardi evra za razvoj država Zapadnog Balkana, ali da od tih država zavisi hoće li taj novac iskoristiti ili neće.

  Negre je, na međunarodnom skupu “Bečki ekonomski razgovori – beogradski sastanak”, koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES), rekla da je EIB za razvoj infrastrukture u Crnoj Gori EIB finansirala 40 miliona evra, u BiH oko 70 miliona evra, a u Srbiji više od 200 miliona evra.

  “Planiramo da obezbedimo dodatnih dve milijarde evra Zapadnom Balkanu u naredne tri godine, povrh već postojećih 1,5 milijardi evra. To je 3,5 milijardi evra novih investicija na Zapadnom Balkanu, a da li će to biti ostvareno zavisi od spremnosti projekata i njihove realizacije, rekla je Negre.

  “Regionalne integracije, saradnja i povezivanje u regionu Zapadnog Balkana jedan su od naših prioriteta”, poručila je Negre.

  “Ove godine planiramo da finansiramo železničku povezanost istočnog dela Srbije sa Bugarskom”, rekla je Negre, dodajući da je plan i da EIB podrži izgradnju gasne interkonecije između Srbije i Bugarske.

  Ludvig Nisen, član odbora Bečke berze, govorio je o važnosti regionalnog povezivanja za ekonomski razvoj. Zamenik generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Gazmen Turdiu istakao je da ekonomske integracije nisu novina, da se to već dešava.

  Izvor: Blic, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE