EK: Cena vakcine principijelna TAJNA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EK: Cena vakcine principijelna TAJNA

  Evropska komisija objavila je da ne može saopštiti cenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv COVID-19, jer je u pitanju princip koji se primenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

  “Cena vakcine je deo potpisanih ugovora između Komisije i kompanija, ali ova informacije nije javna”, kazao je portaprol EK Erik Mamer.

  Mamer objašanja da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više kompanija, informacije od poverljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora.

  On ističe da je poverljivost ovakvih dokumenta “standardna procedura” koju primenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljama.

  “Nisu u pitanju samo ugovorno komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove”, kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

  EK je odobrila četiri ugovora o nabavci vakcina.

  Pored odobrenog ugovora sa kompanijom Fajzer, EK je potpisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama Astra Zeneka, Sanofi i Džonson i Džonson.

  U Komisiji dodaju da se, u skladu sa EU strategijom vakcinacije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

  Izvor: Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE