EK kaznila kartele u autoindustriji sa više od pola milijarde evra - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EK kaznila kartele u autoindustriji sa više od pola milijarde evra

  Evropska komisija odredila je da četiri kompanije iz automobilske industrije zbog tajnog udruživanja u kartele moraju platiti ukupnu kaznu od 546 miliona evra.

  Reč je o kartelima u brodskom prevozu novih vozila, te u proizvodnji svećica i kočionih sistema.

  “Karteli su oštetili evropske potrošače i negativno uticali na konkurentnost evropskog automobilskog sektora, koji zapošljava oko 12 miliona radnika na nivou EU”, kazala je evropska komesarka za konkurentnoste Margret Vestager.

  U sektoru transporta automobila, kamiona, traktora i ostalih velikih vozila kažnjeni su čileanski brodar CSAV, japanski prevoznici K Line, MOL i NYK, kao i norveško-švedsko prevozničko preduzeće WWL-EUKOR, i to ukupnim iznosom od 395 miliona evra zbog kartelskog udruživanja u periodu od 2006. do 2012. godine.

  Te kompanije su transportovale gotovo polovinu vozila u razmeni EU sa ostalim delovima sveta u 2016. godini, napominju u Komisiji, a prenosi Hina.

  Nemački proizvođač Boš i japanske firme Denso i NKG dogovarali su podelu tržišta svećica i usaglašavali prodajne taktike. Denso je obavestio EK o takvim tajnim aktivnostima pa je pošteđen kazne, dok su druge dve kompanije dobile kaznu od ukupno 76 miliona evra.

  Komisija je dobila informaciju o još dva kartela na tržištu sistema za kočenje, u periodu od 2007. do 2011. godine, u čijim su aktivnostima učestvovale nemački Boš i Kontininental, kao i TRW, nekadašnja američka kompanija koja je sada takođe u nemačkom vlasništvu.

  Kažnjeni su sa ukupno 75 miliona evra.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE