Ekspanzija u 2020: BEZGOTOVINSKO plaćanje sve popularnije u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekspanzija u 2020: BEZGOTOVINSKO plaćanje sve popularnije u Srbiji

  Prema podacima za 2020. godinu, broj gotovo svih pruženih platnih usluga i izdavanja elektronskog novca zabeležio je rast, a posebno se ističu bezgotovinska plaćanja.  

  Ukupan broj korisnika elektronskog bankarstva porastao je za 14,83 odsto, a mobilnog bankarstva za 26,99 procenata u odnosu na 2019. godinu, objavila je Narodna banka Srbije.

  Rast relativnog značaja mobilnog bankarstva vidi se iz međugodišnjeg porasta broja transakcija fizičkih i pravnih lica i preduzetnika od 50,77 odsto.

  Uprkos negativnom uticaju krize, zabeležen je i međugodišnji porast broja transakcija preduzetnika i pravnih lica izvršenih putem elektronskog bankarstva od 3,20 odsto. Kada se uzmu u obzir I transakcije fizičkih lica, ukupan rast broja transakcija putem elektronskog bankarstva iznosi 4,05 odsto.

  Broj zaključenih ugovora na daljinu povećao se za više od 25.000 u odnosu na 2019. godinu, čemu je doprineo povećan napor banaka da se održi kontinuitet poslovanja u vreme poštovanja mera za prevenciju i suzbijanje  Covida-19.

  U prethodnoj, 2020. godini zabeleženo je preko 54 miliona kartičnih plaćanja na POS terminalima (plaćanja karticama u trgovinskim objektima) više nego 2019. godine.

  Istovremeno je 2020. godine, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto.

  Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvršeno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 procenata.

  U 2020. godini nastavljen je trend rasta broja korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva, a u prošloj godini upotrebom kartica u prodajnim objektima širom Srbije izvršeno je 300.606.419 transakcija, što je 22,24 odsto više nego prethodne godine.

  Taj podatak odnosi se na kartice koje su izdale banke koje posluju na domaćem tržištu, dok je u istom periodu broj plaćanja upotrebom kartica banaka koje ne posluju u Srbiji opao za 27,33 odsto.

  Pored toga, početkom godine omogućene su i usluge plaćanja na fizičkom i internet prodajnom mestu trgovaca prikazivanjem i/ili skeniranjem NBS IPS QR koda.

  NBS intenzivno radi na proširivanju mreže trgovaca koji će pružati uslugu plaćanja prikazivanjem i/ili skeniranjem NBS IPS QR koda, dodaje se u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE