Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Eksplozija cena: Kvadrat GARAŽE skuplji od stana

Novi Sad je za vozače postao prava noćna mora, posebno u momentima kada treba negde u centru da se parkira. Sem u starom jezgru grada, sa ovim problemom, Novosađani se susreću i u drugim delovima grada, čak i na novim bulevarima gde ne bi trebalo da postoji ovakav problem.

Gradska vlast je najavila izgradnju nekoliko javnih garaža na Limanima, ali budući da bi u tom slučaju zelenilo moralo da strada, Novosađani su se s pravom usprotivili.

Nekoliko javnih garaža koje postoje u gradu ne uspevaju da reše problem sa parkiranjem.

Problem sa parking mestima odrazio se i na tržište nekretnina, te svakodnevno raste ponuda i potražnja za garažama, a cena kvadratnog metra kreće se i do 1.000 evra, piše sajt mojnovisad.com.

“Došli smo u situaciju da je cena kvadrata za garažu u centru skuplja od cene kvadrata za stan na periferiji grada. Primera radi cena kvadrata stana na Adicama je 750-800 evra, a cena kvadratnog metra za garažu u centru je 1.000 evra. Bez obzira na to potražnja za garažama je ogromna. Najjeftinija je kupovina parking mesta u dvorištu zgrade, a cena je od dve do četiri hiljade evra”, kažu u jednoj od novosadskih agencija za nekretnine.

Kako dodaju, Novosađani prodaju i garaže u zgradama koje su građene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali su one manje tražene zbog nefunkcionalnosti.

“Problem starih garaža, poput onih u Gagarinovoj ili na Staroj Detelinari je taj što su se tada pravile manje kvadrature, shodno automobilima koji su tada bili u modi.  Danas su vozila mnogo šira i modernija, stoga ne mogu da stanu u manje objekte. U tim slučajevima i njihova funkcija je upitna. Starije garaže obično imaju oko 11 metara kvadratnih, dok građani uglavnom traže minimum 15 kvadrata”, navode.

Da su cene skočile, pokazalo je i naše mini-istraživanje, tako primera radi za garažu na Detelinari od 11 kvadratnih metara traže 7.000 evra, dok je cena garaže na Novoj Detelinari od 19 kvadrata 16.500 evra.

Cene na Novom bulevaru kreću se od 15.500 evra pa naviše, dok za garažu na Grbavici treba da izdvojite 21.000 evra.

Ukoliko želite da kupite garažu kod Socijalnog pripremite se da izdvojite 17.000 evra, dok garaža u ulici Dušana Vasiljeva staje pravo malo bogatstvo i doseže cenu od 31.000 evra.

Izvor: Mojnovisad

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • jasna

    Novi Sad je postao haotičan grad za saobraćaj i život uopšte. Gradi se preterano, svi hoće u Novi Sad. Puno je stanova, a malo parking mesta. Ako grad ima 140 hiljada automobila, a stanovnika oko 350 hiljada, to je preterano. Poseban problem je što narastajuću gradnju i doseljavanje ne prati gradnja novih vrtića, škola, domova zdravlja i drugih javnih službi. Svuda se čeka, sve je otežano. Loše planiranje, loše odlučivanje, pogoršan način života gradjana.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE