"Epidemija ne jenjava, već se RASPLAMSAVA"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Epidemija ne jenjava, već se RASPLAMSAVA”

  Epidemiolog Srdja Janković izjavio je da epidemija “ne jenjava već se rasplamsava” i da se umesto razmišljanja o popuštanju mera protiv korona virusa treba usmeriti na njihovo striktno pridržavanje.

  Kako je naveo za RTS, namanje deset dana je potrebno da bi se videli efekti mera, ali ključno ostaje nošenje maske, distanca i izbegavanje okupljanja. Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva.

  Govoreći o skraćenju radnog vremena nekih objekata, on je upozorio da je mnogo važnije da se mere sprovode u vreme kad su otvoreni.

  On je rekao da je stručni deo Kriznog štaba, čiji je član, predlagao i da viši razredi osnovnih, srednjih škola i fakulteti već sada predju na nastavu na daljinu, a da u klupama ostanu samo niži razredi.

  “Za sad je procenjeno da to nije neophodno, ali ostaje kao opcija za kasnije”, rekao je Janković.

  Kako je naveo, tamo gde se virus pojavi u školi i prenosi kroz školski koletiv, već i po postojećim merama odeljenje ili škole prelaze na onlajn nastavu i to se nije promenilo.

  Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, kada škole postanu neka od glavnih mesta gde se virus prenosi, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva.

  O merama u gradskom prevozu i školskom raspustu

  Nove mere se odnose i za gradski prevoz, pojačan je prevoz, u popodnevnom špicu u Beogradu biće više vozila za 246 autobusa, a 100 pripada privatnim prevoznicima.

  Janković kaže da statistika pokazuje da je 96 odsto ljudi u proseku nosilo masku u prevozu, to varira od linije do linije, sada mere imaju za cilj da smanje gužve u prevozu i obezbede minimum distance.

  Ima predloga da školski raspust počne ranije, da bude od 21. decembra do kraja praznika.

  Janković je rekao da je to predlog a odluka će biti blagovremeno doneta. “U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno kada će odluka biti doneta, biće razmatrana u narednim danima”, rekao je on.

  Izvor: RTS

  Foto: RTS/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE