Epidemiolog Petrović pobija strahove kolega: KORONA i GRIP se neće sudariti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Epidemiolog Petrović pobija strahove kolega: KORONA i GRIP se neće sudariti

  Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović rekao je da ne veruje da će doći do sudara virusa gripa i novog koronavirusa i za to je naveo nekoliko razloga.

  Petrović je za RTS rekao da je grip prošle sezone bio nešto jačeg intenziteta, a da se povećana aktivnost tog virusa javlja jednom u desetak godina. Zbog toga bi, smatra, sledećih godina situacija trebalo da bude nešto blaža.

  Kao drugi razlog epidemiolog ističe to što je virus gripa osetljiviji na mere koje se se sprovode protiv koronavirusa.

  “Ako sprovodimo mere, nosimo maske i držimo odstojanje, grip nema šanse da se proširi”, rekao je Petrović, ali je upozorio da vakcinacija i dalje mora da se obavlja u rizičnim kategorijama stanovništva i da se i dalje održava imunitet protiv gripa, jer je on kratkotrajan.

  Govoreći o vakcini protiv gripa, Petrović je rekao da bi vakcinu trebalo da prime svi koji su osetljivi na respiratorne infekcije, koji su imali raniju epizodu infekcije respiratornog trakta, kardiovaskularni bolesnici, osobe sa hroničnim ili metaboličkim poremećajima i svi stariji od 65 godina.

  Na pitanje koliko će jo koronavirus biti prisutan, rekao je da je to teško reći.

  “Ja bih voleo da znam, ali ne znam. Ovaj virus je malo atipičan. Mi njega nedovoljno poznajemo, tek šest ili sedam meseci”, rekao je Petrović i dodao da se tek stiču svetska iskustva i da se svaki dan otkriva nešto novo.

  Kaže da je koronavirus agresivniji u spoljašnjoj sredini od virusa gripa i da za razliku od gripa, koji ulazi samo u respiratorni trakt, korona ulazi u krvotok i dolazi u sve organe i tkiva.

  Podsetio je i da se očekivalo da prvi nalet bude najjači, ali da se dogodilo da je drugi pik prvog talasa bio gori nego prvi.

  Radmilo Petrović ne isključuje prirodno gašenje virusa, ali upozorava da će taj proces trajati mnogo dugo.

  Iako je i traganje za vakcinom ubrzano, poručuje da ni ona ne može sve da završi kao čarobni štapić. “Vakcina mora da se sistematski primenjuje u dugom vremenskom periodu da bi se povećao procenat osoba sa antitelima”, naveo je.

  Dodao je i da bi vakcinu protiv korone trebalo primiti bez obzira na to čija je jer je i to bezbednije nego infekcija koronavirusom.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE