Er Srbija: Samostalno vratili dug od 57,6 mil. USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Er Srbija: Samostalno vratili dug od 57,6 mil. USD

  Er Srbija je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine, a koji je dospeo danas, 28. septembra, saopštila je nacionalna aviokompanija.

  Srpska nacionalna avio-kompanija izrazila je veliko zadovoljstvo činjenicom da je sredstva za isplatu preuzetih obaveza obezbedila samostalno, zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije koronavirusa, kao i opsežnim merama štednje i racionalizacije poslovanja na svim nivoima u uslovima najveće krize u istoriji civilnog vazduhoplovstva, izazvane pandemijom.

  Bez obzira na te okolnosti i činjenicu da od sredine marta do druge polovine maja nije mogla da obavlja komercijalne putničke letove, kompanija do današnjeg dana nastavlja da redovno izmiruje sve svoje obaveze prema kreditorima i dobavljačima u zemlji i inostranstvu, navodi se u saopštenju.

  S druge strane, činjenica je da je situacija i dalje vrlo složena i da se avio-saobraćaj u Evropi i svetu obnavlja mnogo sporije nego što se očekivalo. Zato će Er Srbija nastaviti aktivne razgovore sa svojim strateškim partnerima, uključujući kreditore i strateške dobavljače, u dobroj veri da se kroz pregovore može doći do rešenja prihvatljivih za sve.

  Za poslednjih gotovo sedam godina, od kada posluje pod sadašnjim imenom, Er Srbija je doživela izuzetno veliku ekspanziju na svim poljima, uz poboljšanje ključnih pokazatelja.

  “Isplata ovog kredita predstavlja dokaz dobrog i odgovornog upravljanja Er Srbijom pre i tokom krize i tokom oporavka od posledica pandemije. Srpska nacionalna avio-kompanija će i nadalje ostati posvećena interesima svojih akcionara, zaposlenih i putnika i preduzimaće sve mere koje su neophodne da se zaštiti kompanija i osigura njen razvoj.”

  Tokom obustave komercijalnog putničkog saobraćaja, Er Srbija je započela niz programa koji su usmereni na rad sa poslovnim partnerima, sprovođenje mera štednje i održanje likvidnosti, kao i poboljšanje poslovnih procesa i usluga za naše putnike. Sa svim tim programima nastaviće se i u narednom periodu, izjavio je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

  Mali: Odlična vest

  Ministar finansija je rekao da je odlična vest što je Er Srbija, uprkos teškom stanju u kome je avio–saobraćaj, uspela samostalno da izmiri sve svoje preostale obaveze prema kreditoru EA Partners I.

  „Uprkos raznim spekulacijama koje smo imali priliku da slušamo prethodnih meseci, i nagađanjima o tome kako Er Srbija neće moći da izmiri svoja dugovanja, naša nacionalna avio–kompanija je tačno na vreme izmirila svoje obaveze.”

  Srbija će uvek stajati uz svoju nacionalnu avio – kompaniju, a ukoliko bude bilo potrebe, pružićemo joj neophodnu pomoć, rekao je Mali.

  “Pandemiju koronavirusa Er Srbija je dočekala kao stabilna, jaka kompanija, koja je prošla kroz restrukturiranje i ušla u period ekspanzije”, zaključio je ministar finansija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE