EU daje više od 80 mlrd. EUR za spasavanje RADNIH MESTA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU daje više od 80 mlrd. EUR za spasavanje RADNIH MESTA

  Evropska komisija predložila je Evropskom savetu da se za očuvanje radnih mesta u 15 zemalja Evropske unije odobri ukupno 81,4 milijarde evra povoljnih zajmova.

  Komisija je u Evropskom savetu na odobrenje uputila predloge za 15 zemalja EU koje su podnele službene zahteve za isplatom kredita u sklopu programa SURE za potrebe zaštite radnih mesta i radnika od posledica koronakrize.

  Daleko najveći iznos u sklopu toga programa dobila bi Italija – 27,4 milijardi evra, a sledi Španija sa 21,3 milijarde.

  Instrument SURE dogovoren je za vreme hrvatskog predsedavanja EU, u sklopu nastojanja da se u uslovima koronakrize podupru privrede zemalja članica i zauzda skok nezaposlenosti.

  Zajmovi će pomoći članicama EU da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mesta i direktne troškove finansiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

  U grupi zemalja EU koje su do sada zatražile više milijardi evra kredita za očuvanje radnih mesta nalaze se i Poljska, sa zatraženih 11,2 milijarde, Belgija sa 7,8 milijardi i Rumunija s četiri milijarde evra.

  Hrvatskoj bi prema predlogu EK trebalo biti odobreno ukupno milijardu evra kredita, a Slovenija 1,1 milijardu. Najmanje bi od tih 15 zemalja EU trebala dobiti Litvanija – 192 miliona evra.

  EU program očuvanja radnih mesta SURE može omogućiti finansijsku potporu svim članicama EU u ukupnom iznosu do 100 milijardi evra, navodi EK u saopštenju.

  Podseća i da sve članice koje još nisu podnele zvanične zahteve to još uvek mogu učiniti.

  Predsednica EK Ursula fon der Lajen istaknula je da je program “jasan signal solidarnosti u krizi bez presedana”.

  Zbog pandemije COVID-19 bruto domaći proizvod (BDP) EU u drugom kvartalu je pao 11,7 posto u odnosu na prethodni, prema procenama Eurostata objavljenim sredinom meseca.

  Izvor: Index

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE