EU donirala 662.000 EUR turističkom sektoru za higijensku opremu i materijale

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU donirala 662.000 EUR turističkom sektoru za higijensku opremu i materijale

  Kao odgovor na izazove koje je epidemija COVID-19 stavila pred turističke radnike, Evropska unija je kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” donirala dezinfekcioni materijal i opremu turističkoj industriji u vrednosti od 662.000 eura. Cilj ove aktivnosti je podrška teško pogođenom turističkom sektoru u pripremi za predstojeću turističku sezonu.

  Raspodeli i isporuci higijenske opreme prisustvovao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji koji je tom prilikom izjavio: „Turizam u Srbiji, kao i u celom svetu je sektor privrede koji je možda najjače pogođen pandemijom COVID 19. Kao deo pomoći Evropske unije turističkom sektoru u Srbiji od izbijanja COVID 19 pandemije, danas smo ovde da pokrenemo element ovog projekta koji ima dve komponente. Prvu, da uvođenjem „Čisto i bezbedno“ potvrda koju hotelijeri, restorani i drugi turistički objekti dobijaju na dobrovoljnoj osnovi učešćem u programu, sprovode niz anti-COVID 19 mera, kojima garantuju potpunu higijensku bezbednost svojim gostima. Drugu, da se isporuči kompletna oprema vredna 662,000 evra. Ova oprema uključuje dezo-barijere, dezinfekciona sredstva, UV lampe, sprejeve, maske, rukavice, za 600 turističkih preduzetnika koji su učesnici ovog programa“, rekao je ambasador Fabrici.

  Ambasador EU je podsetio da podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira još pre Covida sa ciljem da promoviše bogatstvo srpske privrede i kulturnog nasleđa. “Počeli smo da pomažemo sektoru turizma, posebno na jugoistoku zemlje, kako bismo osnažili turističke radnike u tim oblastima. Ovaj projekat, “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” vredan je 16,6 miliona evra u bespovratnim sredstvima, a njegov cilj je obnavljanje izuzetnog srpskog turističkog potencijala u donjem Podunavlju. U 2018. i 2019. godini završili smo obnovu tvrđava u Golupcu i Pirotu. Sada se usredsređujemo na obnavljanje tvrđave Fetislam u Kladovu, na centar za posetioce u Feliks Romulijani kod Zaječara, kao i na infrastrukturu u Rajačkim pimnicama kod Negotina, koje su predložene za UNESCO-vu listu Svetske kulturne baštine “.

  “Jedva čekam da nastavim da posećujem turistička mesta Srbije. Znam da će napori turističkih radnika, često malih porodičnih preduzeća, biti spremni da ugoste domaće i međunarodne goste uz puno poštovanje epidemioloških mera. “ zaključio je Fabrici, ambasador EU .

  NJ.E. Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke je izjavio: „Naš cilj je da, zajedno sa našim srpskim partnerima, otkrijemo skrivena turistička blaga Srbije i učinimo ih dostupnim za širu javnost. Oporavak turističke industrije u velikoj meri zavisi od poverenja putnika i sigurnosti da je korišćenje smeštajnih i ugostiteljskih objekata bezbedno i da ne predstavlja zdravstveni rizik. Ovom prilikom, posebna zahvalnost ide saradnicima GIZ-a, koji koordiniraju i realizuju projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”“.

  Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije je istakla: „Jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom covid-19 bez sumnje jeste i turizam. Zato želim da istaknem da smo u dogovoru sa Evropskom komisijom doneli odluku da dodatno finansijski pomognemo realizaciju ovog programa sa još sedam miliona evra bespovratne pomoći, usmerenih upravo u ovaj sektor. To je samo deo ukupne podrške koju smo za ove namene obezbedili u saradnji sa našim partnerima iz Evropske unije, a koja se odnosi na oba pravca delovanja u saniranju posledica pandemije – zdravstveni i ekonomski“

  Miroslav Knežević, državni sekretar u ministarstvu trgovine,  turizma  i telekomunikacija je izjavio: „U ovom trenutku preko 180 hotela i 250 restorana je dobilo sertifikat „Čisto i sigurno“, a nadamo se da će se i ostali hotelijeri i ugostitelji odazvati. Ministarstvo je uložilo napore da pomogne turističkom sektoru tako što je u prošloj godini blizu 9 milijardi dinara izdvojeno za pomoć tokom pandemije“.

  Krajnji primaoci higijenskog materijala su pružaoci turističkih usluga širom Srbije – hoteli, restorani, privatni smeštaji, objekti kulturnih spomenika, turističke organizacije, itd., koji će dobiti različite vrste prskalica, UV lampe, toplomere, zaštitnu opremu, dezo-barijere i prateća hemijska sredstva. Kao deo mera  „Čisto i sigurno“, pored same raspodele materijala i opreme, projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam će uz saradnju sa HORES-om održati niz radionica, a tema će biti prevencija širenja virusa u turističkim objektima.

  Prvi kontingent opreme i sredstava danas je iz Beograda krenuo za Kladovo, Donji Milanovac i Majdanpek. Predviđeno je da u naredne dve nedelje sva oprema bude isporučena učesnicima programa „Bezbedno i čisto“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE