EU mehanizam solidarnosti dostupan Srbiji (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU mehanizam solidarnosti dostupan Srbiji (VIDEO)

  Kada je u Evropi izbila kriza COVID-19, EU je pokrenula i uspostavila mehanizme solidarnosti za Evropu, kako bi se države zajedno bavile krizom, a ne pojedinačno. Ovi mehanizmi su takođe otvoreni i za Srbiju.

  Kroz EU mehanizam civilne zaštite, Srbiji je hitno stigla direktna podrška država članica EU (Slovenija, Irska, Austrija) u tranzitne centre i to u vidu ćebadi, šatora, kreveta, grejača, itd.

  Putem ovog mehanizma vraćeno je 40 državljana Srbije iz celog sveta (u više od 15 letova). Ovaj podatak se nadovezuje na konzularnu repatrijaciju organizovanu u odličnoj koordinaciji između EU, država članica EU i Srbije.

  Preko 2.000 državljana Srbije vraćeno je avionima ili autobusima koje su organizovale države članice EU. Sama Srbija je u velikoj meri doprinela naporima, jer nije samo organizovala i finansirala repatrijaciju državljana Srbije u Srbiju, već je organizovala i finansirala repatrijaciju preko 550 državljana EU u zemlju porekla.

  Budući da je Srbija uključena u Evropski fond solidarnosti, ona ispunjava uslove za dobijanje dodatne pomoći koja će se preciznom metodologijom deliti između najugroženijih zemalja Evropske unije. Ovaj fond postoji kao dodatak napora za zemlju da se pokrije deo troškova nastalih za pružanje pomoći stanovništvu protiv COVID-19 i/ili za mere preduzete za sprečavanje širenja virusa.

  Takođe, naša zemlja je deo projekta rescEU. U pitanju su strateške zalihe medicinske opreme kao što su respiratori i zaštitne maske za pomoć EU zemljama u borbi protiv COVID-19 pandemije.

  Srbija se pridružila i zajedničkom ugovoru EU o nabavkama zdravstvene opreme. Ovaj instrument nabavke koristi se u svim državama članicama EU da zajedno pregovaraju o boljoj opremi i boljim cenama i bržoj isporuci sa industrijom i obezbede koordinisane nabavke medicinske opreme i lekova, kao što su zaštitna oprema, respiratori i ostala neophodna oprema u borbi protiv korona virusa.

  Srbija i Zapadni Balkan su uključeni u mehanizme „Zelenih traka“. Mehanizam “Zelenih traka” je uspostavila Evropska unija da obezbedi brze prelazne granice na unutrašnjim i spoljnim granicama EU i zapadnog Balkana za osnovne proizvode kao što su lekovi i hrana.

  U vezi sa koordinacijom i razmenom informacija o zdravstvenim pitanjima, Srbija ima status posmatrača u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

  Takođe, Srbija je pozvana i učestvuje na sastancima EU Odbora za zdravstvenu bezbednost sa svim državama članicama EU. Srbija je pozvana na veb platformu za Rano upozoravanje i reagovanje na kojoj se vode diskusije između državnih organa EU o merama za kontrolu pandemije. Srbija je takođe deo drugog ključnog programa, kao što je Horizont 2020, koji su trenutno Istraživanje i inovacije za lekove i vakcine protiv COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE