EU najveći trgovinski partner Srbije u 2019. godini - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  EU najveći trgovinski partner Srbije u 2019. godini

  Evropska unija (EU) ubedljivo je najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019. godini, objavila je Delegacija EU u Srbiji.

  Prema danas objavljenim podacima Delegacije, 63 odsto ukupne trgovine Srbije u 2019. obavljeno je sa EU.

  Ukupna trgovina između EU i Srbije prošle godine iznosila je 24,9 milijardi evra, što je za 250 odsto više u odnosu na 2009. kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

  EU je 2019. izvezla u Srbiju robe i usluge u vrednost od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra.

  Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu, ali na znatno nižim trgovinskim nivoima (odnosno 2,7 milijardi i 2,4 milijarde) – deset puta niže od trgovine između Srbije i EU, ako izuzmemo trgovinu sa CEFTA članicama koja se zapravo nalazi na drugom mestu, navela je u saopštenju Delegacija EU u Srbiji.

  Dodaje se da pored trgovine sa EU, regionalna trgovina na zapadnom Balkanu je ta koja pruža najbolju tržišnu priliku za srpsku ekonomiju.

  Vrednost srpskog izvoza utrostručen

  Pošle godine izvoz srpske robe u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 1,4 milijarde evra, u Rusiju 0,83 milijarde evra, Severnu Makedoniju 0,67 milijardi evra i u Kinu 0,27 milijardi evra.

  “Ove brojke pokazuju da su dobrosusedski odnosi, međusobno razumevanje, ukidanje trgovinskih barijera i dobra saradnja veoma važni za Srbiju, a proces integracije u EU je u njenom interesu. EU ostaje takođe ne samo najvažniji trgovinski partner Srbije, već i njen najveći donator i investitor”, navodi se u saopštenju.

  Ukazano je da je vrednost srpskog izvoza u EU više nego utrostručen sa skoro 3,4 milijarde evra u 2009. na 11,3 milijarde evra u 2019, što pokazuje da je EU važan faktor za ekonomski razvoj Srbije.

  Po podacima Delegacije EU, Srbija izvozi više od 50 odsto svojih poljoprivrednih proizvoda u EU i “ima koristi od pozitivnog trgovinskog bilansa poljoprivrede od 400 miliona evra”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE