EU pokreće kampanju za podršku MSP: #EUzaBiznis

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU pokreće kampanju za podršku MSP: #EUzaBiznis

  Delegacija Evropske unije u Srbiji pokreće kampanju o EU podršci sektoru Radna mesta i ekonomski razvoj – #EUzaBiznis. Kampanja je u skladu sa krovnim sloganom #EUzaTebe.

  Cilj kampanje je da se javnost u Srbiji upozna sa podrškom koju EU pruža ekonomskom razvoju Srbije osnaživanjem privatnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća, koja su ključna za postizanje privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

  Tokom kampanje, upoznaćete se sa uspešnim pričama preduzeća podržanih EU sredstvima,  kao i sadašnje i buduće mogućnosti za finansiranje u ovoj oblasti.

  Serijali Moja inovacija Moja preduzetnička priča prikazuju kompanije koje su iskoristile grantove Evropske unije za unapređenje svog poslovanja i kreiranje inovacija.

  Serijal Moja inovacija prikazuje kako kompanije iz Srbije mogu da doprinesu tehnološkom razvoju svojim izumima i kako je to doprinelo njihovom razvoju. Moja preduzetnička priča govori o preduzetnicima iz više gradova iz južne i istočne Srbije, koji su unapredili i povećali proizvodnju uz pomoć sredstava EU.

  Između ostalog, EU pomaže srpskoj ekonomiji da poveća broj radnih mesta i ubrza rast, time što promoviše projekte koji povećavaju konkurentnost, ubrzavaju prilagođavanje strukturnim promenama, podstiču povoljno poslovno okruženje, povećavaju domaće i strane investicije i poboljšavaju celokupno poslovno okruženje.

  Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije.

  Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

  Izvor: BIZLife

  Foto: EU u Srbiji

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE