EU pooštrila pravila o PRENOSU KEŠA preko granice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU pooštrila pravila o PRENOSU KEŠA preko granice

  Evropska unija odnedavno strože kontroliše koliko novca u gotovini putnici unose i iznose sa te teritorije i svi koji imaju 10.000 evra i više, u toj i drugim valutama, popunjavaju gotovinsku deklaraciju.

  Definicija gotovine je proširena na čekove i menice, kao i na zlatnike i predmete od zlata. Novo pravilo uvedeno je radi sprečavanja pranja novca i finansiranja ilegalnih aktivnosti.

  Slobodan Tomić, koordinator za sprovođenje carinskih procedura, kaže za RTS da se naši carinici već drže tih propisa.

  Ističe i da iznosi ispod 10.000 evra mogu biti targetirani, ako se sumnja da su namenjeni pranju novca, odnosno finansiranju terorizma.

  “Upravo zbog toga njihova pooštrena kontrola podrazumeva dosledno i strogo praćenje, međutim, mi to odavno već radimo”, dodaje Tomić.

  Neprijavljeni novac i naši carinici otkrivaju gotovo svakodnevno, a rekord drži Gradina, kada su carinici u jednom automobilu, pre 17 godina, otkrili 3.150.000 evra i brojali ih čitavih sedam sati.

  Istakao je da naši carinici otkrivaju zaista velike iznose novca, na godišnjem nivou oko tri miliona evra, kao i da je prošla godina, kada je otkriveno više od sedam miliona evra, bila rekordna.

  Na pitanje ko češće krši zakon, da li su to stranci ili naši državljani, Tomić kaže da ima i jednih i drugih, ali da je stranaca više.

  “Zakonska je obaveza da novac koji se oduzme bude u roku od dva dana uplaćen na odgovarajući depozitni račun Narodne banke Srbije do okončanja postupka”, objašnjava Tomić.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE