EU i SAD odobrile KemČajni kupovinu švajcarske Singente

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU i SAD odobrile KemČajni kupovinu švajcarske Singente

  Evropska komisija odobrila je danas kineskom hemijskom konglomeratu KemČajna (CehmChina) kupovinu švajcarske kompanije Singente (Syngenta), uz uslov da proda deo svog poslovanja vezanog za pesticide da bi se otklonile primedbe o stvaranju monopola.

  Tu kupovinu je juče odobrila i američka Savezna komisija za trgovinu (FTC).

  Kineska državna kompanija KemČajna, poznata takodje kao i Čajna Nešnel Kemikal Korporejšon (China National Chemical Corp) prihvatila je da proda svoje ogranke koji proizvode odredjene pesticide i čiji bi zajednički udeo u tržištu sa Singentom škodio konkurenciji, saopštili su američki FTC i Evropska komisija.

  “KemČajna je ponudila značajne ispravke koje u potpunosti odgovaraju na naše zamerke o zaštiti konkurencije. To nam je omogućilo da odobrimo transakciju”, rekla je danas evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margarete Vestager, navodi se u saopštenju.

  Vestager je rekla da je važno za poljoprivrednike, i za evropske potrošače da konkurencija bude efikasna na tržištu pesticida i pošto KemČajna kupi Singentu.

  Ovo je drugo zeleno svetlo za manje od deset dana koje je Brisel dao za veliko spajanje u hemijskom sektoru.

  Evropska komisija je 27. marta dala dozvolu za spajanje američkih hemijskih kompanija Dau kemikals (Dow Chemicals) i Dipon (Dupont) čime je stvoren hemijski gigant vredan 13 milijardi dolara na berzi.

  Komisija još nije zvanično obaveštena o trećoj transakciji, kupovini američkog Monsanta od nemačkog Bajera za 66 milijardi dolara, ali će takodje morati da proceni da li će dati odobrenje.

  Ovaj trend ukrupnjavanja hemijskog sektora zabrinjava brojne nevladine organizacije koje smatraju da bi mogli da se povećaju problemi industrijske poljoprivrede.

  Strahuje se da time jača kontrola multinacionalnih kompanija nad tim sektorom i ograničava izbor poljoprivrednika i potrošača.

  KemČajna je u februaru 2016. objavila svoju ponudu za kupovinu Singente za 43 milijarde dolara, što je bila najveća inostrana transakcija ikad neke kineske grupe.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE