EU se zadužuje 800 mlrd. EUR da "ozdravi" od koronakrize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU se zadužuje 800 mlrd. EUR da “ozdravi” od koronakrize

  Evropska unija se priprema da se do 2026. godine zaduži 800 milijardi evra za realizaciju fonda za oporavak od ekonomskih posledica pandemije koronavirusa, javlja turska državna agencija Anadolija.

  Evropski komesar za budžet Johanes Han je predstavio strategiju finansiranja fonda za oporavak “Nova generacija EU”, koja je pripremljena kako bi se prevazišla ekonomska kriza izazvana globalnom pandemijom.

  Han je kazao da će Evropska komisija godišnje sa tržišta kapitala prikupljati do 150 milijardi evra za finansiranje paketa za oporavak.

  “Evropska komisija će koristiti raznovrsnu strategiju finansiranja kako bi do 2026. godine prikupila oko 800 milijardi evra po trenutnim cenama”, rekao je Han.

  Kako je pojasnio, resursi će se prikupljati pod povoljnim uslovima, nakon čega će biti prebačeni zemljama članicama u skladu s planovima ulaganja i reformi.

  Han je rekao da će se dug u ovu svrhu otplaćivati do 2058. godine, počevši od 2026, napominjući da već rade na predlogu zakonske regulative o tom pitanju koji će objaviti do kraja juna.

  Nakon dugih pregovora, zemlje članice EU u decembru prošle godine postigle su dogovor o fondu za oporavak koji iznosi 750 milijardi evra.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE