EU sprema OGROMAN novac za region, u Srbiji najvidljiviji efekti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU sprema OGROMAN novac za region, u Srbiji najvidljiviji efekti

  U narednih sedam godina Srbija i region dobiće osam milijardi evra u grantu i još 20 milijardi više kroz različite projekte, što je za Srbiju od ogromnog značaja, istakao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

  Vučić je, tokom zajedničkog obraćanja, rekao da se najkonkretnije govorilo o budućnosti Srbije i ekonomskom paketu.

  “Veoma sam zahvalan EU na velikoj podršci, koju će u narednih sedam godina, a naročito od 2023. godine, pružiti Srbiji i regionu. Zahvalan sam evropskim poreskim obveznicima koji će uložiti veliki novac u region”, istakao je Vučić.

  On je naglasio da ćemo za tih sedam godina dobiti, kao region, 8 milijardi u grantu i još 20 miliona preko toga kroz različite projekte. “To je za Srbiju veoma važno”, istakao je Vučić.

  Naveo je da je najznačajniji projekat da se napravi kompletna internet mreža u seoskim područjima, da svaka seoska škola ima kompjuter, što je, kaže, iako na prvi pogled mali projekat, vredan čak 73 miliona evra,

  “Mi jurimo da izgradimo najviše puteva i pruga i verujem da ćemo imati još veću podršku EU”, dodao je Vučić, i naveo da je Srbija zahvalna na 40,3 miliona izdvojenih za izgradnju autoputa Niš-Merdare.

  Izrazio je nadu da će Srbija posle 2023-2024. godine moći da računa na pomoć za izgradnju pruge Kraljevo – Rudnica, auto-puta Beograd – Sarajevo. Dodao je da je još važnija izgradnja pruge Beograd-Sarajevo i pruge Beograd-Zagreb, odnosno Beograd-Šid.

  “To su veoma važni veliki projekti. To su velike stvari koje radimo sa zemljama Evropske unije”, naveo je Vučić.

  Varhelji: Plan sa regionalnim efektom

  Komesar za proširenje naveo je da EU želi dugoročno više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu i da je Ekonomsko investicioni plan za region deo slagalice nove strategije prema regionu i Srbiji.

  “Videli ste da putujem po regionu i želim da objasnim svima da ispunjavamo ono što obećamo. Video sam deo slagalice koji će pomoći celom regionu da se oporavi iz ove pandemije, ekonomski, ali i sveobuhvatno kao celokupno društvo”, rekao je Varhelji, ističući da je napredak politički i ekonomski izazov za sve, pre svega zbog borbe sa virusom.

  Kaže da će EU ekonomski pomoći regionu i da će upravo kod Srbije to biti najvidljiviji deo, kao i da je cilj da region i Srbja iz krize izazvane kovidom izađu kao pobednici.

  Istakao je da je ekonomsko – investicioni plan “težak” devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.

  “Želimo da pronađemo projekte koji će stvoriti nova radna mesta, ali i koji će da obezbede novu investicionu klimu koji će privući strane investitore.”

  Kako je rekao, “plan pomoći zapadnom Balkanu je isprojektovan da ima regionalan efekat, tako da svi iz regiona učestvuju u njemu”.

  Dodaje da sve investicije neće vredeti ništa ukoliko ne postoji plan koji će pospešiti regionalnu saradnju.

  “Železnica, putevi, zelenija ekonomija… Mislimo da ovaj region može da raste kao celina. Ima veliki potencijal koji može da dovede i ljudski kapital i potrebne su nam veze među svim prestonicama”, izjavio je Varhelji.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE