eUprava izdala više od 700.000 "kovid" pasoša

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eUprava izdala više od 700.000 “kovid” pasoša

  Od puštanja Digitalnog zelenog sertifikata do danas izdato je 708.706 sertifikata i do sada nije bilo pritužbi i bilo kakvih tehničkih problema prilikom prelaska granice, navode u e-upravi.

  Upitani o slučaju turista iz Srbije koji su se javili nakon što nisu mogli da se ukrcaju na trajekte u lukama Uranopoli i Tripiti, jer su im lučki policajci rekli da ne mogu da se učitaju QR kod sa sertifikata, iz eUprave kažu da EU još nije standardizovala QR kod ni između zemalja članica, tako da aplikacija za očitavanje koju trenutno koristi EU ne može da očita ni sve QR kodove zemalja članica.

  “Onog trenutka kada dobijemo instrukcije za standardizaciju QR koda, prilagodićemo i Digitalni zeleni sertifikat”, ističu iz eUprave.

  Osvrćući se na slučajeve u grčkim lukama, iz eUprave kažu da se QR kod na Digitalnom zelenom sertifikatu očitava iz same kamere pametnog uređaja (tablet ili telefon) i da veruju da je u konkretnom slučaju “policajac otvorio konkretnu aplikaciju koja se koristi za pojedine zemlje EU i QR kod nije očitan”.

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je za N1 potvrdila da je ministarstvo upoznato sa navedenim problemom i da radi na rešavanju, kao i da je komunicirala sa grčkim ministrom koji je zadužen za digitalnu upravu. Navela je kako joj je rečeno da će već danas biti preduzete određene mere.

  U Digitalnom zelenom sertifikatu se, inače, osim ličnih podataka, podataka o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili urađenom PCR testu, prikazuju i rezultati serološkog testa (za antitela) rađeni u državnim referentnim laboratorijama, uključujući i INEP.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE