Eurostat: Građani Srbije najviše koriste internet da ČITAJU VESTI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Eurostat: Građani Srbije najviše koriste internet da ČITAJU VESTI

  Građani Srbije su tokom 2020. godine internet najviše koristili za čitanje vesti, a najmanje za onlajn igrice, pokazuju rezultati istraživanja koje je objavila evropska agencija za statistiku Eurostat.

  Među ispitanicima starosti od 16 do 74 godine koji su koristili internet tokom tri meseca pre istraživanja, 74 odsto je čitalo onlajn vesti i časopise, 70 odsto je gledalo televiziju i video sadržaje preko striming servisa, 44 odsto je slušalo muziku a 21 odsto je igralo ili skidalo igrice.

  Iako mladi u proseku više koriste internet u kulturne svrhe, procenat onih koji onlajn čitaju vesti i časopise u Srbiji je za 20 odsto veći među starijom populacijom.

  Istraživanje je pokazalo i da žene u Srbiji češće posećuju informativne portale od muškaraca.

  Čitanje vesti i časopisa najčešća kulturna aktivnost

  U Evropskoj uniji je takođe najveći procenat stanovnika koristilo internet za čitanje vesti i onlajn časopisa (75 odsto) i za gledanje televizije i video sadržaja preko striming servisa (74 odsto).

  Manje je onih koji su onlajn slušali muziku (61 odsto) ili igrali igrice (34 odsto).

  Čitanje vesti i časopisa bila je najčešća kulturna aktivnost na internetu u 15 članica EU. U Finskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Estoniji internet je u te svrhe koristilo najmanje 90 odsto korisnika interneta.

  Taj procenat je najmanji u Rumuniji (48 odsto) i Bugarskoj (58 odsto).

  U Holandiji i na Kipru je najveći procenat korisnika interneta koji su gledali onlajn televizijske i video sadržaje (95 odsto), a posle njih su Finci i Maltežani (93 odsto).

  Internet u te svrhe najmanje su koristili Rumuni (37 odsto) i Bugari (44 odsto).

  Onlajn igrice takođe su najpopularnije u Holandiji, gde je 56 odsto ispitanika preko interneta igralo ili skidalo igrice. Na drugom mestu su Malta i Danska (47 odsto), dok je taj procenat u Bugarskoj i Poljskoj ispod 20 odsto.

  Internet u kulturne svrhe više koriste muškarci

  U Finskoj i Danskoj je najveći procenat korisnika interneta koji su slušali muziku onlajn ili je skidali preko interneta (77 odsto), a najmanji je u Rumuniji (44 odsto).

  Istraživanje je pokazalo da internet u kulturne svrhe više koriste visoko obrazovani, posebno za čitanje vesti, oni sa većim primanjima, kao i stanovnici gradova.

  U većini zemalja obuhvaćenih istraživanjem internet u kulturne svrhe više koriste muškarci nego žene.

  Pristup internetu je 2020. godine imalo 91 odsto domaćinstava u EU, 10 odsto više nego 2015. Najveća pokrivenost je u Holandiji (97 odsto), a najmanja u Bugarskoj (79 odsto).

  U Srbiji je procenat domaćinstava sa pristupom internetu za pet godina povećan sa 64 na 81 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE