#EUzaBiznis: "Svako novo RADNO MESTO uspeh značajniji i od profita" (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #EUzaBiznis: “Svako novo RADNO MESTO uspeh značajniji i od profita” (VIDEO)

  Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je kampanju o EU podršci sektoru Radna mesta i ekonomski razvoj – #EUzaBiznis. Kampanja je u skladu sa krovnim sloganom #EUzaTebe, a cilj kampanje je da se javnost u Srbiji upozna sa podrškom koju EU pruža ekonomskom razvoju Srbije.

  Konkursi i programi za pomoć i podršku poslovanju privrednicima mogu da budu od velike pomoći naročito firmama koji imaju precizno definisane planove i dobro definisanu tržišnu orijentaciju, kaže za BIZLife portal vlasnik firme Alfanova doo, iz Lapova Dalibor Zlatković.

  Ističe da je za njega, kao privrednika otvaranje svakog radnog mesta svojevrstan poslovni uspeh koji je značajniji i od samog profita, a Program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO, na čiji javni poziv se ova kompanija javila, a potom i dobila sredstva, im je upravo u tome značajno pomogao.

  Program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO pruža direktnu pomoć preduzetnicima, preduzećima i organizacijama za podršku poslovanju kako bi doprineli unapređenju održivosti i konkurentnosti preduzeća što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

  Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra. Sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije (MEI) i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Republike Srbije.

  EU pokreće kampanju za podršku MSP: #EUzaBiznis

  Veći obim proizvodnje, a onda i bolji poslovni rezultati

  Kompanija Alfanova se bavi proizvodnjom predmeta od papira (papirne galanterije), a zahvaljujući učešću u jednom od dva javna poziva i dobijenim sredstvima nabavilo je opremu koja je omogućila automatizaciju procesa proizvodnje ubrusa, što je kao rezultat imalo i povećanje obima proizvodnje, a samim tim i bolje poslovne rezultate.

  Vrednost projekta je iznosila 102.467 evra (od tog iznosa sredstva EU su 67.667 evra, a sufinansiranje 34.800 evra).

  Zlatković savetuje svim privrednicima koji imaju dilemu da li da apliciraju za ovakva sredstva da konkurišu jer to može biti od izuzetno velike pomoći, naročito firmama koje imaju vrlo jasne namere i dobro definisanu tržišnu orijentaciju.

  U Alfanovi su, navodi, zahvaljujući tome otvorili nova radna mesta, i angažovali nešto obrazovaniju strukturu radnika koja se lakše snalazi u takvim, automatizovanim procesima. U proizvodnji su imali 84 radnika a investicija je doprinela otvaranju još šest novih radnih mesta.

  „Dosta smo ubrzali sam proces proizvodnje, i što je još važnije, dobili smo značajno kvalitetniji proizvod, vrlo konkurentan na evropskom tržištu, na kome već možemo dosta slobodnije i samouvereno da nastupimo“, navodi .

  Na pitanje kako su se odlučili na to da apliciraju za ovakav projekat, ističe da su do tada njihove projekte uglavnom podržavale poslovne banke i da je ovo prvi put da ih je i neka organizacija procenila kao odgovornu kompaniju koja zaslužuje pomoć u nameri da proširi sopstveno poslovanje, a da od toga koristi ima šira društvena zajednica.

  “Stalno radimo na novitetima, u planu nova linija proizvoda”

  Takođe, to im je, ujedno otvorilo i nova tržišta, i donelo nove kupce. Zlatković kaže da stalno rade na novim proizvodima i unapređenju postojećih, i da u narednom periodu imaju u planu da plasiraju novu liniju izvoda najpre u Srbiji, a onda i Evropi.

  Kompanija je opredeljena ka izvozu i trenutno izvozi oko 60 odsto proizvodnje, prevashodno u zemlje regiona, a krajem prošle godine „otvorili“ su i tržište Češke. Svake godine u kompaniji „Alfanova“ povećavaju kapacitete i broj zaposlenih.

  Nije lako naći radnike, važno ih i zadržati

  Prosečne godine zaposlenih u ovoj kompaniji su četrdesete, i spadaju u relativno mlad kolektiv.

  Vlasnik navodi da ipak nije lako naći radnike, ali da nastoje da ih kada ih nađu lakše zadrže, pre svega dobrim odnosom i dobrim radnim uslovima.

  Ističe da ih je pandemija u početku sve iznenadila i prinudno zaustavila veće planove koje su imali, ali da su ubrzo shvatili da je nedopustivo čekati da sve prođe da bi nastavili dalje.

  „Posao nije samo ispunjavanje planova, već adekvatan odgovor na okolnosti i snalaženje u njima. Pandemija je donela potpuno nove okolnosti poslovanja koje niko nije mogao ni da zamisli pre samo godinu dana. Upravo te okolnosti kod kreativnih preduzetnika stvorile su nove vidove poslovanja, usavršavanje pa čak i sasvim nove proizvode i usluge. Iako proizvodimo konvencionalnu papirnu galanteriju, počeli smo i sami da istražujemo nove mogućnosti i proizvode koji će odgovoriti na novo vreme i njegove zahteve“, dodaje.

  Iskoristili su kaže, prvu tranšu pomoći države namenjenu privredi i nisu se dodatno obraćali za pomoć. Bila im je, navodi, od značaja naročito u periodu kad su bili zatečeni novim okolnostima i zaustavljanjem izvoza na početku epidemije prošle godine.

  Društvena odgovornost

  U okviru društveno odgovornih aktivnosti preduzeće je doniralo proizvode Kovid bolnici Kliničkog centra Kragujevac, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije kao i Srednjoj školi u Lapovu.

  Iako Zlatković kaže da mu je pomalo neprijatno hvaliti se sopstvenom humanošću ili društvenom odgovornošću, primetno je da su kancelarije u preduzeću prepune zahvalnica i diploma o specifičnim zaslugama za pomoć lokalnoj zajednici i organizacijama.

  Za donaciju Institutu za onkologiju su se odlučili baš zbog toga što je to jedna od retkih oblasti u kojima do sada nisu učestvovali i pomagali.

  „Kompanija nisu ni mašine, ni zgrade, ni profit, nego ljudi. A ljudi žive u zajednicama i kolektivno smo odgovorni za njih“, poručuje Zlatković i naglašava da za njih nema dileme oko toga da li će sa sličnim aktivnostima nastaviti i dalje.

  Izvor: BIZLIfe/Jelena Andrić

  Foto: BIZLIfe

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE