Evo kada ćemo moći od Beograda do Novog Sada 200km/h

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo kada ćemo moći od Beograda do Novog Sada 200km/h

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na ceremoniji povodom spajanja železničkog koloseka na vijaduktu u Čortanovcima, da će gradjani za šest meseci moći da se voze novom brzom prugom od Beograda do Novog Sada.

  “Pruga će kompletno biti završena do kraja godine, a onda će početi testiranje vozova na najveće brzine, najpre u Batajnici, zatim počinje komercijalna upotreba pruge”, rekao je Vučić, podsetivši da će vozovi ići brzinom od 200 kilometara na sat.

  Vučić je kazao da će za saobraćaj biti nabavljeni novi, švajcarski, dabldeker vozovi, te da će novi vozovi i nova pruga doprineti zelenoj agendi Srbije.

  Generalni direktor i predsednik uprave kompanije RŽD Internešnl, koja izvodi radove na pruzi, Oleg Belozjorov izjavio je da po tehničkoj složenosti ovakav projekat ne postoji u regionu Balkana.

  On je naveo da pandemija nije uticala na radove i poštovanje obaveza, te da rad na prokektu nije zaustavljen nijedan dan.

  “U decembru bićemo spremni da predamo objekte na deonici Stara Pazova-Novi Sad, a početom naredne godine planiramo da pristupimo ispitivanjima na toj deonici, nakon čega će pruga biti puštana u saobraćaj”, kazao je Belozjorov.

  Dodao je da se zahednički rad RŽD sa Srbijom ne završava, jer sledi izgradnja jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanjem železničkim saobraćajem u Srbiji, kao i rekonstrukcija pruge Valjevo – Vrbnica.

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je rekonstrukcija pruge Beograd – Novi Sad jedan od najvećih projekata u privrednom razvoju Srbije, i ocenio da će pomoći i regionalnoj integraciji.

  Ocenio je da se projekat uklapa i u evropske tendencije Srbije, jer će na najbolji način povezati Evropu i Balkan.

  Stara Pazova, 24.08.2021. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je danas ceremoniji spajanja zeleznickog koloseka na deonici Stara Pazova – Novi Sad. (BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/DS)

  Dvokolosečni železnički vijadukt, dug je gotovo tri kilometra, a njegovi stubovi na nekim mestima dosežu visinu od 27 metara.

  Izgradnja brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada, u dužini od 40,4 kilometra, koju gradi ruski RŽD Internešenel, počela je 2017. godine, a vrednost radova je, kako je ranije rečeno, nešto viša od 580 miliona dolara.

  Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd – Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga kroz Srbiju biće duga oko 184 kilometara.

  Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren kao zajednički projekat izmedu Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine “Pojas i put”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Predsedništvo/Dimitrije Goll

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE