Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Evo koje su PREPORUKE za Kineze iz Vuhana u Beogradu

Ministarstvo zdravlja objavilo je uputstvo o merama prevencije za putnike koji dolaze iz kineskog grada Vuhana kao i drugih područja zahvaćenih novim koronavirusom.

U uputstvu Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, objavljenom na sajtu Ministarstva na srpskom, kineskom i engleskom jeziku, navodi se da osobe koje su boravile u Vuhanu ili su bile u kontaktu sa obolelila od novog koronavirusa, treba da preduzmu nekoliko mera.

Putnicima se savetuje da u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima.

Ukoliko osete simptome infekcije organa za disanje (povišenu temperaturu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), treba odmah da stave masku preko usta i nosa i pojačaju higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom).

U preporukama se navodi da izbegavaju i kontakte sa drugim osobama i da koriste maramicu kad kijaju ili kašlju.

Preporučenih mera treba da se pridržavaju i osobe koje su posećivale zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti obolelih od novog koronavirusa i na sve koji su posećivali pijace na kojima se prodaje meso domaćih i divljih životinja živim ili žive životinje.

Ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom temperaturom, putnici iz Vuhana ili drugih oblasti Kine mogu da se jave na poseban broj telefona 064 8945 235, koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Na sajtu Ministarstva objavljena je i lista Instituta i Zavoda za javno zdravlje na području Srbije u kojima putnici mogu da se obrate epidemiologu i dobiju uputstva o daljem postupku.

https://www.bizlife.rs/zdravlje/kineski-turisti-iz-vuhana-stizu-u-beograd-pod-nadzorom-su-24-sata/

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE