Evo koliko GODINA RADA u Srbiji treba za kupovinu stana?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo koliko GODINA RADA u Srbiji treba za kupovinu stana?

  Građanima Srbije, koji bi da kupe novi stan, ako je verovati ukrštenim statističkim podacima, sada je pravo vreme.

  Odnos cena nekretnina i prosečne plate u Srbiji u prvom polugođu najbolji je u poslednje dve decenije. Doduše, to ne znači da je dobar. Naprotiv, za kupovinu 60 kvadrata u novogradnji, po zvanično prosečnoj ceni u Srbiji, potrebno je čak 14,1 godina rada koji je plaćen prosečnom platom. Pod uslovom da na stan ide čitava zarada, pišu Večernje novosti.

  Iako nimalo zanemarljiv deo radnog veka valja odvojiti za novu nekretninu u Srbiji, pre samo deceniju za istu stvar trebalo je raditi čak 20,4 godine, upozoravaju u Fondaciji za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Inače, prosečna cena kvadrata u Srbiji je 166.764 dinara, a junska zarada je iznosila 59.740 dinara.

  “Naravno, ovi podaci odstupaju po gradovima, pa je tako u Beogradu potrebno 15,5 godina, Vrnjačkoj Banji 13,8, Novom Pazaru 11,5, Užicu, Kragujevcu Čačku i Novom Sadu nešto više od deset godina” objašnjava Aleksandar Radivojević, saradnik FREN.

  Razlog – rast prosečne plate

  “Razlog za pad potrebnih godina, prema ovom indikatoru, nalazi se u rastu prosečne plate iznad rasta prosečne cene stanova. Tako je prosečna neto zarada u gradskim naseljima Beograda, u poslednjih godinu i po dana, porasla za 21 odsto. U Novom Sadu za 22 odsto, Kragujevcu, Kraljevu, Vršcu, Subotici, Čačku i Užicu za 17 odsto. U istom periodu prosečne cene stanova u pomenutim gradovima mahom su beležile jednocifren procentni rast, negde stagnirale, dok je u Vršcu čak zabeležen pad od osam odsto”.

  Činjenica da zvanična prosečna plata napreduje ovim tempom ne uliva nadu da će cene kvadrata padati. Značajniji pad cena, kažu analitičari, ne treba očekivati čak ni u uslovima krize izazvane pandemijom.

  “Dodatno, uslovi na tržištu stambenih kredita trenutno su veoma povoljni, a došlo je i do smanjenja obaveznog učešća u stambenim kreditima kod određenih banaka” ističe Radivojević.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE