Evo koliko je FAJZER zaradio od vakcine protiv korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo koliko je FAJZER zaradio od vakcine protiv korone

  Kompanija Fajzer objavila je da je od prodaje vakcine protiv koronavirusa u prvom kvartalu ove godine zaradila čak 3,5 milijardi dolara.

  Njujorški proizvođač lekova i njegov nemački partner u proizvodnji te vakcine, firma BioNTek, saopštili su da su u prva tri meseca zabeležili prodaju cepiva u iznosu od 3,46 milijardi dolara, gotovo četvrtinu njihovog ukupnog prihoda, te da sada predviđaju da će u celoj 2021. godini prodaja dostići oko 26 milijardi dolara, a ne oko 15 milijardi dolara, kako su prognozirali ranije.

  Fajzer je, kako se navodi, takođe mistifikovao mnoge poteze vezane za profitabilnost od prodaje svojih vakcina. Tako im recimo, SAD plaćaju oko 19,5 dolara za svaku dozu njihove vakcine, dok su sa Izraelom dogovorili kupoprodajnu cenu od oko 30 dolara po dozi.

  Iz Fajzera su naveli da je, čak i bez prodaje vakcina, kompanija na putu ostvarenja svog cilja o povećanju prihoda za najmanje 6 odsto svake godine do 2025.

  „Izuzimajući rast obezbeđen od (vakcine), naši prihodi su operativno porasli za 8%. Pored toga, postigli smo važne kliničke, regulatorne i komercijalne prekretnice dok istovremeno nastavljamo da povećavamo naš kapacitet za snabdevanje hitno potrebnih doza vakcine COVID-19“, rekao je izvršni direktor Albert Bourla.

  (Courtesy of University of Maryland School of Medicine via AP, File)

  Prodaja Fajzerovih lekova protiv raka skočila je za 18 odsto, a prodaja lekova koji se daju u bolnicama porasla je za 11 procenata.

  Kompanije Fajzer i BioNTek bi uskoro mogle da dobiju odobrenje SAD i EU za davanje vakcine starijim od 12 do 15 godina i da nastave sa ispitivanjem vakcine u drugim grupama pacijenata, uključujući trudnice i decu od šest meseci do 11 godina.

  Partneri takođe testiraju efikasnost podsticajne injekcije vakcine, koja će možda biti potrebna kako bi se imunitet vremenom održavao na visokom nivou i kako bi se ljudi zaštitili od brojnih novih varijanti koronavirusa koje se mogu lakše širiti ili biti smrtonosnije. Takođe razvijaju nove verzije vakcina koje imaju duži rok trajanja i ne zahtevaju zamrzavanje.

  Kompanija je započela i testiranje pilule za lečenje COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE