Evropa delimično OTVORENA za Srbiju: Za Nemce i Švajcarce smo RIZIČNI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa delimično OTVORENA za Srbiju: Za Nemce i Švajcarce smo RIZIČNI

  Nemačka je saopštila da ublažava ograničenja za dolazak putnika iz 11 zemalja koje nisu članice Evropske unije među kojima nema Srbije, prenela je agencija AP. Švajcarska takođe neće otvoriti granice za građane Srbije koja ostaje u grupi “rizičnih zemalja”.

  Savet EU je usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su i Srbija i Crna Gora, ali Nemačka nije prihvatila kompletnu listu. Crna Gora je ostala na listi, a osim Srbije izostavljene su Alžir, Maroko i Ruanda.

  Preporuke koje je usvojio Savet EU nisu pravno obvezujuće, jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

  “Do donošenja konačne odluke Vlade Nemačke ograničenja putovanja za srpske državljane će važiti i nakon 30. juna”, objavljeno je na sajtu ambasade Nemačke.

  U obaveštenju se navodi i da će srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Nemačke ulazak biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, piše na sajtu.

  I Austrija je objavila upozorenje za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koje nisu deo EU zbog širenja virusa korona.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/austrija-upozorila-svoje-gradjane-ne-preporucuje-se-odlazak-u-srbiju/

  Hrvatska je u utorak najavila da na spisak zemalja prema kojima EU od 1. jula otvara granice i među kojima su Srbija i Crna Gora, dodaje i BiH.

  Preporuke koje je usvojio Savet EU, kako je saopšteno, temelje se na procenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dve nedelje, a u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primeniti postupak “brzog odlučivanja”.

  Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude “blizu ili ispod proseka EU” na dan 15. juna kada je prosečan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

  Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

  Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje, kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

  Na spisku koji je usaglasio Savet EU nalaze se Srbija i Crna Gora, kao i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

  Kriterijume, kako je navedeno, zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

  Istovremeno, švajcarska Savezna vlada saopštila je da će slediti preporuke Saveta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja, ali se odluka ne odnosi na Srbiju koja ostaje u grupi “rizičnih zemalja”.

  Predstavnici vlade saopštili su da će od ponedeljka, 6. jula, uvesti desetodnevni karantin za putnike koji iz određenih epidemiološki rizičnih zemalja stižu u Švajcarsku, a da Ministarstvo zdravlja vodi spisak koji se redovno ažurira i koji će u četvrtak biti objavljen.

  Ministar zdravlja Alen Berse naveo je kao moguće zemlje na koje bi se odnosio karantin Srbiju i Švedsku, preneli su švajcarski mediji.

  Švajcarska je sa spiska rizičnih zemalja skinula Alžir, Australiju, Crnu Goru, Gruziju, Japan, Kanadu, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tailand, Tunis i Urugvaj. Sa spiska su skinute i članice EU koje nisu deo Šengenske zone: Bugarska, Hrvatska, Irska, Rumunija i Kipar.

  Podsetimo, Slovenija je ranije donela odluku da je za sve putnike iz Srbije obavezan karantin od 14 dana, dok je u Italiju dozvoljen ulazak uz obaveznu samoizolaciju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE