Evropa predlaže Rusima da PRODAJU "Severni tok 2"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa predlaže Rusima da PRODAJU “Severni tok 2”

  Ruska kompanija Gasprom može u krajnjem slučaju da proda gasovod “Severni tok 2” drugom sertifikovanom operateru kako bi izbegla ograničavanje kapaciteta gasovoda zbog obnovljenih zahteva gasne direktive Evropske unije, piše nemački list Frankfureter algemajne cajtung, pozivajući se na nemačke zvaničnike.

  U skladu sa novim pravilima gasne direktive EU, gasovod koji ulazi na teritoriju Evropske unije mora delimično puniti alternativni snabdevač ili taj deo koji se nalazi na teritoriji EU mora biti u vlasništvu treće kompanije.

  Dan ranije je sud u Dizeldorfu odbacio žalbu operatera gasovoda, kompanije “Nord strim 2 AG” koju je uložila na odluku nemačkog regulatora da se nova pravila odnose i na “Severni tok 2”.

  Regulator je smatrao da projekat nije završen do dana stupanja izmena na snagu, odnosno 23. maja 2019. godine, i stoga potpada pod dejstvo propisa. Ističe se da se kompanija i dalje ne slaže sa tom odlukom i uskoro će objaviti nove poteze.

  List podseća da ukoliko ne uspeju da ospore odluku suda, “Nord strim 2 AG” – podružnica Gasproma, moći će da koristi samo polovinu kapaciteta gasovoda.

  Komentarišući odluku suda i kakve mere Rusija planira da preduzme, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je gasovod “Severni tok 2” isključivo komercijalni projekat koji treba da da veliki doprinos u energetsku bezbednost Evrope.

  Kako su kasnije saopštili šef Gasproma Aleksej Miler i šef austrijske kompanije OMV Rajner Zele, projekat “Severni tok 2” je u finalnoj fazi realizacije. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

  Protiv izgradnje gasovoda aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE