Evropa u "ŠKRIPCU": Polovina malih i srednjih firmi očekuje BANKROT

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropa u “ŠKRIPCU”: Polovina malih i srednjih firmi očekuje BANKROT

  Prema istraživanju McKinsey & Co, više od polovine malih i srednjih preduzeća u Evropi očekuju bankrot u sledećoj godini ako ne dođe do rasta prihoda.

  Ovaj podatak možda najbolje oslikava koliko teške mogu biti posledice krize izazvane COVID-19 pandemijom.

  Jedna od pet kompanija u Italiji i Francuskoj očekuju da bi u sledećih šest meseci mogle prijaviti bankrot, odnosno insolventnost. Istraživanje McKinsey & Co sprovedeno je na uzorku 2.200 malih i srednjih firmi u najvećih pet evropskih ekonomija.

  Ako je pesimizam koji su istraživači utvrdili u istraživanju dobar pokazatelj onoga što će se zaista zbivati u budućnosti, evropska ekonomija naći će se u ogromnim problemima.

  Male i srednje firme ključne su za evropsku ekonomiju. One zapošljavaju dve trećine radnika i donose više od polovine dodate vrednosti.

  Sveukupno, uzevši oko 70 posto evropskih kompanija je od početka pandemije prijavilo niže prihode. U Italiji i Španiji taj procenat je značajno viši, a posledica je višeg broja zaraženih i mrtvih, ali i strožih epidemioloških mera.

  U istraživanju većina opisuje stanje u ekonomiji kao slabo. Najviše zabrinutosti vezano je uz nemogućnost vraćanja zajmova i otkaze radnicima, iako su sve vlade najavile neke vrste pomoći poslodavcima za očuvanje radnih mesta.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE