Evroposlanici ODOBRILI paket pomoći od 672 mlrd. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evroposlanici ODOBRILI paket pomoći od 672 mlrd. EUR

  Poslanici Evropskog parlamenta odobrili su podsticajni fond namenjen zemljama Evropske unije da se izbore sa krizom zbog pandemije koronavirusa, ali se očekuje da će tih 672,5 milijardi evra biti deblokirano tek za nekoliko meseci.

  Taj fond koji se sastoji od 312,5 milijardi evra u vidu subvencija i od 360 milijardi evra u vidu pozajmica za zemlje članice, podržalo je 582 evropskih poslanika, protiv je bilo 40, a uzdržano njih 69.

  Reč je o glavnom stubu plana oporavka nazvanog “Naredna generacija EU” (Next Generation EU), čiji je ukupan budžet od 750 milijardi evra, a odobrili su ga lideri EU na samitu prošle godine.

  “Očekujemo da će nacionalni parlamenti ubrzati ratifikaciju o povećanju resursa Unije… Nema vremena za gubljenje. Svako odlaganje bi nanelo ogromnu štetu građanima i kompanijama”, rekao je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

  Španija je najveći korisnik subvencija (69,5 milijardi evra), zatim Italija (68,9 milijardi) i Francuska (39,4 milijarde).

  Prema Evropskoj komisiji, isplaćivanje novca bi moglo da počne od “sredine 2021”. Oko 70 odsto subvencija dospeva do kraja 2022. godine, a ostatak do kraja 2023. godine.

  Da bi imale pravo na te evropske fondove, vlade država članica moraju da do kraja aprila dostave Komisiji planove oporavka sa detaljno navedenim reformama i investicijama. Svaki nacionalni plan mora da najmanje 37 odsto budžeta nameni merama za zaštitu klime i najmanje 20 odsto za digitalnu transformaciju.

  Komisija će ocenjivati te planove na osnovu više kriterijuma poput efikasnosti, zaštitnih mera protiv pronevere, korupcije i sukoba interesa, a pristup fondu će biti i uslovljen poštovanjem “pravne države i osnovnih vrednosti EU”.

  Do sada je 18 država članica predstavilo Komisiji nacrte plana, u celini ili delimično, šest zemalja je predstavilo neke elemente, a tri države su još u fazi razgovora.

  Po dobijanju konačnog plana, Komisija ima dva meseca da donese odluku i da predlog Evropskom savetu koji mora da ga odobri kvalifikovanom većinom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE