Evropski komesar podržao "MINI ŠENGEN"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski komesar podržao “MINI ŠENGEN”

  Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu doprineće ne samo uklanjanju prepreka za regionalnu privredu, već će ubrzati i integraciju regije u Evropsku uniju, ocenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

  U obraćanju na Bečkom ekonomskom forumu (VEF) rekao je da zajedničko regionalno tržište na osnovu standarda EU, koje se uspostavlja, ima ogroman potencijal.

  Radi se o važnim merama, koje će olakšati trgovinu, ali i slobodu kretanja građana, robe, usluga, međusobno priznavanje sertifikata, diploma… To sve doprinosi povećanju atraktivnosti regije za investitore, a ujedno će i ubrzati integraciju regije u EU”, kazao je Varhelji, prenose agencije.

  “Gledamo načine da integrišemo Zapadni Balkan sve više u zajedničko evropsko tržište. U pojedinim sektorima bi voleli da Zapadni Balkan učestvuje čak i pre nego što zemlje postanu članice”, naglasio je evropski komesar.

  Varhelji je rekao da su Zapadni Balkan i EU već duboko ekonomski povezani, dodajući da bi rekao čak i integrisani.

  S tim u vezi je podsetio da je prošle godine 68 odsto trgovine regija ostvarila s EU, kao i da je EU izvor više od 60 odsto direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

  U cilju prevazilaženja krize nastale usled pandemije koronavirusa, podsetio je, Unija je usvojila investicioni plan za oporavak Zapadnog Balkana po uzoru na sopstvenu strategiju podsticanja rasta.

  Izvor: Agencije

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE