Fajzer i Biontek traže HITNU UPOTREBU vakcine za adolescente

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fajzer i Biontek traže HITNU UPOTREBU vakcine za adolescente

  Kompanija Fajzer i njen nemački partner Biontek od američkih regulatornih agencija zatražili su da prošire hitnu upotrebu njihove vakcine protiv Kovida 19 na adolescente od 12 do 15 godina.

  Te farmaceutske kompanije su u martu saopštile da je tokom kliničkih testova utvrđeno da je vakcina bezbedna, efikasna i da je proizvela snažan imuni odgovor kod dece tog uzrasta. ​

  Albert Burla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer, izjavio je krajem marta da se nada da bi vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina mogla započeti pre početka sledeće školske godine.

  Fajzer/Biontek vakcina, koja se daje u dve doze, već je odobrena za primenu kod ljudi uzrasta od 16 godina. Odobrenje za upotrebu vakcine tih kompanija kod adolescenata će narednih dana biti zatraženo i od regulatornih agencija drugih zemalja.

  Ukazano je da je vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptoma bolesti i da joj je učinak još veći u sprečavanju težeg oboljevanja.

  Stručnjaci smatraju da će vakcinacija dece svih uzrasta biti ključna za zaustavljanje pandemije i postizanje kolektivnog imuniteta, a pomoći će i da nastava u školama, barem u viši razredima, počne da izgleda normalnije posle višemesečnih poremećaja.

  Do sredine godine se očekuje i da Moderna objavi rezultate istraživanja svoje vakcine među adolecentima od 12 do 17 godina.

  Istovremeno, američke zdravstvene vlasti odobrile su obema kompanijama da počnu klinička testiranja među decom starosti od 6 meseci do 11 godina.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE