Fajzer KORISTI Holandiju da plati MANJI POREZ

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fajzer KORISTI Holandiju da plati MANJI POREZ

  Farmaceutski proizvođač Fajzer koristi holandska privredna društva kako bi plaćao niži porez, objavila je holandska platforma za istraživačko novinarstvo Prati novac (Follow the Money, FTM).

  Fajzer je trenutno poznat prvenstveno po korona vakcini, koju je ta američka kompanija razvila u saradnji sa nemačkim Biontekom (BioNTech).

  Vakcina se masovno koristi u zemljama širom sveta, a predstavnici koncerna su početkom maja izjavili da u ovoj godini očekuju prihod od 26 milijardi dolara (21,4 milijarde evra) samo od korona vakcine.

  Koliku dobit će od toga Fajzer ostvariti, nije poznato. Ipak, prema ranijim navodima samog Fajzera, kompanija na vakcini ostvaruje maržu od “dosta preko 20 odsto”, drugim rečima između 25 i 30 odsto, čime kompanija ostvaruje značajnu dobit. Da li će na ostvarenu visoku dobit Fajzer platiti i visoki porez, ostaje pitanje.

  Zakonski plaća manji porez

  Prema istraživanju FTM, Fajzer koristi prilično složenu konstrukciju privrednih društava, raspoređenih po raznim zemljama koje su poznate kao poreski rajevi, poput Irske, Luksemburga, Holandije i američke države Delaver.

  Na taj način, koristeći postojeće zakone, koncern plaća manji porez. Nisu, dakle, u pitanju kršenje zakona i utaja poraza. Prihod se sliva u stotine Fajzerovih podružnica.

  Veliki deo Fajzerovih poslovnih aktivnosti van SAD spada pod poslovanje holandskog privrednog duštva C.P. Pharmaceuticals CV (CPPI), sa sedištem u Kapele an den Ajselu. Ova kompanija ima vlasničko učešće u oko 350 firmi širom sveta.

  Iako je CPPI u, na primer, 2018/-2019 fiskalnoj godini ostvarila dobit od 10,7 milijardi evra, ova kompanija nija platila porez u Holandiji. Ostvaren prihod uplaćen je stotinama firmi podružnica, koje su porez platile u zemljama u kojima su registrovane, čime je u Holandiji izbegnuto plaćanje poreza.

  U Fajzerovom godišnjem izveštaju za 2019. godinu stoji da kompanija širom sveta porez plaća po “efektivnoj kamatnoj stopi” od 13,5 odsto, dok je za holandski CPPI u izveštaju za fiskalnu 2018/2019 godinu navedena stopa od 14,7 odsto, što se zapravo odnosi na porez koji njene podružnice plaćaju u inostranstvu.

  Poređenja radi, za 2019. godinu je u Holandiji za privredna društva važila poreska stopa od 19 odsto na ostvarenu dobit do 200.000 evra, i 25 odsto na ostvarenu dobit preko tog iznosa.

  U reakciji na upit holandske platforme za istraživačko novinarstvo FTM, predstavnici Fajzera izjavili su da se u svim zemljama u kojima posluju pridržavaju važećih računovodstvenih i poreskih zakona, kao i da plaćaju zakonom propisan porez.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE