FATALNA rečenica: Džek Ma ustupa DRŽAVI svoj drugi veliki projekat?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FATALNA rečenica: Džek Ma ustupa DRŽAVI svoj drugi veliki projekat?

  Jedna “pogrešna rečenica” bila je dovoljna da se kineski milijarder toliko zameri vladi da će sada najverovatnije ostati bez najznačajnijeg poslovnog poduhvata nakon osnivanja e-trgovca Alibabe.

  Kako piše Rojters, pozivajući se na upućene izvore, kineski platni servis Ant razmatra mogućnost da osnivač Džek Ma proda svoj udeo u kompaniji i time preda kontrolu.

  Naime, na sastanku s predstavnicima kineskih finansijskih regulatora sugerisano je da bi takav potez razrešio napetosti između Anta i države.

  Prema tvrdnjama izvora, odvojeni sastanci Džeka Ma i predstavnika Anta održani su između januara i marta ožujka sa zvaničnicima Narodne banke Kine i Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje.

  Portparol Anta pak tvrdi da prodaja udela Džeka Ma nikada nije bila razmatrana.

  “Dezinvestiranje udela Džeka Ma nikada nije bila tema razgovora s bilo kim”, tvrdi predstavnik. Kancelarija milijardera nije odgovorila na Rojtersov upit za komentarom, a tako su postupili i regulatori i vlada.

  Uz plaćanja putem interneta, veliki deo Antova poslovanja čini saradnja s malim bankama u mikrokreditiranju, posebno malih preduzetnika, pa je kompanija sve opasniji konkurent velikim državnim bankama.

  Podsetimo, Ma i Ant našli su se na udaru u oktobru prošle godine kada je kineski milijarder na jednom skupu javno kritikovao poslovni pristup velikih kineskih banaka rekavši kako imaju “mentalitet zalagaonice”.

  Fatalna izjava dogodila se neposredno uoči početne ponude deonica Anta koja je s očekivanih 37 milijardi dolara prikupljenih od investitora trebalo da postane najveća u istoriji globalnih berzi. IPO je odlukom regulatora odložen doslovno dan pre izlaska na berzu u Hongkongu.

  Izlazak Jacka Ma iz vlasništva mogao bi oživeti planove izlaska Anta na berzu, ističu izvori bliski kompaniji. S time se slažu i analitičari.

  Iako direktno poseduje tek 10 odsto deonica Anta, Ma kontroliše većinu glasačkih prava kroz povezane firme.

  Trebalo bi naglasiti kako je udar kineske vlade bio vrlo ozbiljan. Ma se već mesecima vrlo retko pojavljuje u javnosti što je vrlo neobično s obzirom na to da je pre bio vrlo čest gost javnih skupova. Vlada je donela i novu regulativu koja znatno otežava Antovo poslovanje, ali i celog tamošnjeg fintech sektora.

  Takođe, protiv Alibabe je otvorena istraga o kršenju slobodnog tržišta koja je pre 10-ak dana rezultirala objavom kazne od rekordnih 2,75 milijardi dolara.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE