Festival „Evropska saradnja: filmska priča“ onlajn od 7. do 9. oktobra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Festival „Evropska saradnja: filmska priča“ onlajn od 7. do 9. oktobra

  Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije organizuje Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, koji će biti ove godine održan onlajn, od 7. do 9. oktobra.

  Festival je tradicionalno posvećen obeležavanju i promovisanju Dana evropske teritorijalne saradnje, koji je Evropska unija ustanovila 2013. godine. Obeležavanjem ovog dana Srbija se pridružuje dešavanjima koja se ovim povodom, tokom septembra i oktobra, organizuju u više od 40 zemalja širom Evrope.

  Dan evropske saradnje je manifestacija kojom se promoviše Evropska teritorijalna saradnja, instrument Evropske unije, koji kroz svoje programe već 30 godina povezuje građane susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope. Kroz programe prekogranične saradnje, u periodu od 2004. do 2020. godine, u Srbiji je finansirano više od 1,000 projekata, u vrednosti od oko 220 miliona evra, koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno – kulturi.

  Na ovogodišnjem repertoaru – 3 dokumentarna filma

  Projekcijom tri dokumentarna filma, tri različita autora, iz različitih zemalja, ukazuje se na značaj ovakve teritorijalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva. Na ovogodišnjem reperotaru su tri dokumentarna filma.

  Film Slatko od ništa koji je rađen u koprodukciji Srbije i Hrvatske, u režiji Borisa Mitića, sa Igijem Popom kao naratorom, dobio je nagradu MUBI za najgledaniji dokumentarac 2019. godine na osnovu glasova publike. Dokumentarne kadrove Ničega snimalo je 62 direktora fotografije u 70 zemalja, dok su muziku komponovali majstori dark-kabarea Pascal Comelade i The Tiger Lillies.Film će biti emitovan 7. oktobra od 20 h, a nakon projekcije, premijerno će biti emitovan i intervju sa rediteljem filma.

  Više informacija o filmu i kako da pritupite online projekciji možete pronaći ovde.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=105&v=JfC6eiC4Nq4&feature=emb_title&ab_channel=BELDOCS-InternationalDocumentaryFilmFestivalBelgrade

  Magični život V je bugarsko – finska koprodukcija u režiji Tonislava Hristova i biće emitovana 8. oktobra od 20h. Više informacija o filmu kao i pristupu ovoj online projekciji možete pronaći ovde.

  https://www.youtube.com/watch?v=FrjJPwBhRU0&feature=emb_title&ab_channel=HotDocsFest

  Zemlja meda je severnomakedonski film iz 2019. u režiji Tamare Kotevski i Ljubomira Stefanova. Na Filmskom festivalu Sandens 2019. Godine, Zemlja meda je osvojila tri nagrade. Ovaj film nominovan je i za Oskara u kategorijama za najbolji internacionalni film i najbolji dokumentarni film. Poslednja pčelarka u Evropi mora da sačuva svoje pčele i vrati prirodnu ravnotežu u Zemlju meda. Elegantno obučena u živopisnu bluzu i sa smaragdnom maramom na glavi, Hatidže Muratova gazi krševitim, ali spektakularnim balkanskim predelom na svom putu ka koloniji pčela koju uzgaja. Živi sa svojom bolesnom majkom Nazife, u maloj kolibi bez struje, u nenaseljenim planinama Severne Makedonije i ne poznaje drugačiji život jer češće viđa pčele, nego ljude. Kada porodica pčelara nomada uđe na njenu teritoriju, njen način života i egzistencija bivaju ugroženi.

  Film možete pogledati 9. oktobra od 20 h. Broj gledalaca za Zemlju meda, prema zahtevu distributera, ograničen je na 300 i neophodna je prijava preko sledećeg  formulara. Pristupni parametri za gledanje Zemlje meda dobijaju se na mejl adresu, oko sat vremena pre projekcije filma. Za druga dva filma nema ograničenja. Više informacija o filmu možete pronaći ovde.

  https://www.youtube.com/watch?v=B27ORUHlp6E&ab_channel=NEON

  Ministarstvo za evropske integracije festival festival „Evropska saradnja: filmska priča” organizuje od 2016, a ove godine, zbog pandemije virusa kovid – 19, svi filmovi biće prikazani onlajn.

  Izvor: BIZlife

  Foto: EU info centar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE