Fič potvrdio rejting Srbije, očekuju BRZ OPORAVAK od šoka izazvanog krizom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fič potvrdio rejting Srbije, očekuju BRZ OPORAVAK od šoka izazvanog krizom

  Rejting agencija Fič potvrdila je u izveštaju ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Fič u izveštaju navodi da je potvrdu kreditnog rejtinga, pre svega, podržao dobar ekonomski rezultat Srbije, kako pre početka pandemije, tako i u toku krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i da se očekuje brz oporavak od šoka izazvanog krizom, zahvaljujući odgovarajućim ekonomskim i fiskalnim merama podrške privredi i građanima Srbije.

  “Ovo je još jedna potvrda da smo se na pravi način izborili sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Ekonomskim paketom od 5,8 milijardu evra, što je 12,5 odsto našeg BDP, nalazimo se među zemljama u Evropi, ali i svetu, koje su bile najizdašnije prema privredi u odnosu na veličinu svoje ekonomije”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

  U izveštaju se navodi da je usled uspešne makroekonomske politike, koja se sprovodila tokom poslednjih godina, Srbija u krizu ušla znatno spremnija i sa dobro uravnoteženim finansijama, te da je uprkos krizi stvoren dobar osnov za održiv privredni rast.

  Prema oceni te agencije, Srbija će već u 2021. godini ostvariti značajan privredni rast od čak 5,2 odsto.

  Rejting agencija Fič navodi da je dug opšte države na kraju 2019. značajno opao na 52,9 odsto BDP u odnosu na kraj 2016. godine, kada je iznosio 68,8 odsto BDP.

  U izveštaju se navodi da se očekuje privremeni blagi porast javnog duga u 2020. godini, dok se u narednim godinama očekuje da se javni dug vrati na prethodni opadajući trend i dostigne 51 odsto BDP krajem 2024. godine.

  Novim emisijama obveznica na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, prosečna ročnost duga se produžila na 6,5 godina sa 5,1 godine, koliko je iznosila na kraju 2016. godine. Ministar Mali je rekao da je za Srbiju veoma važno da drži javni dug pod kontrolom i da to vide i priznaju drugi.

  Agencija procenjuje da će strane direktne investicije u prethodnom periodu, uprkos blagom padu u prvih sedam meseci ove godine, biti dovoljne da u potpunosti pokriju deficit tekućeg računa i predviđa da će da dostignu prosečni nivo od 6,1 odsto BDP u periodu od 2021-2022.

  Takođe, Fič u svom izveštaju naglašava da je zdrav i očuvan bankarski sektor značajno pomogao da se apsorbuju šokovi izazvani pandemijom koronavirusa – održana je niska inflacija i stabilnost kursa kao i nivo deviznih rezervi.

  Ministar Mali je zaključio da je dolazak američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) izvanredna vest koju će u budućem ocenjivanju, pa i približavanju investicinom rejtingu, uvažiti sve tri rejting agencije.

  Postajemo interesantni za američko tržište kapitala i za njihove biznismene. Tamo gde dolazi američki kapital, dolaze i standardi. DFC je zainteresovan da sa nama sarađuje na razvoju finansijskog tržišta i finansijskih instrumenata da bismo omogućili dodatne izvore finansiranja za srpske kompanije”, zaključio je Mali.

   

  View this post on Instagram

   

  Rejting agencija #Fitch je, u svom izveštaju koji je večeras objavljen, potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou od BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. Fitch agencija u svom izveštaju navodi da je potvrdu kreditnog rejtinga pre svega podržao dobar ekonomski rezultat Republike Srbije, kako pre početka pandemije, tako i u toku krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i da se očekuje brz oporavak od šoka iazvanog krizom, zahvaljujući odgovarajućim ekonomskim i fiskalnim merama podrške privredi i građanima Republike Srbije. Ovo je još jedna potvrda da smo se na pravi način izborili sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa. Ekonomskim paketom od 5,8 milijardu evra, što je 12,5% našeg BDP-a, nalazimo se među zemljama u Evropi, ali i svetu, koje su bile najizdašnije prema privredi u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

  A post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

  Izvor: Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE