Fijat i dalje NEMA branik: "Plastičari" skraćeni za 15.000 dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat i dalje NEMA branik: “Plastičari” skraćeni za 15.000 dinara

  Radnicima fabrike za proizvodnju branika za 500L FIAT Plastik u Kragujevcu su za oko 15.000 dinara smanjene zarade koje su i ranije bile “drastično” niže od prosečne u Srbiji, saopštio je Samostalni sindikat te fabrike.

  Novinarima je rečeno da su plate, koje su i u vreme punog obima proizvodnje bile koliko i zarada kasirke iz lokalne trgovine, smanjene po dva osnova.

  Za više od 50 odsto umanjen je regres, te od februara zaposlenima sleduje oko 3.000 dinara mesečno manje ili 300 evra godišnje, a za dane plaćenog odsustva naknada je 60 umesto 65 odsto, koliko primaju zaposleni u Fijat Krajsler automobili Srbija.

  Sindikat je ocenio da “kompanija FIAT Plastic pokušava da iskoristi trenutnu epidemiološku situaciju kako bi opravdala smanjenje zarada radnika navodnim gubicima usled smanjenja proizvodnje”.

  “Uzimaju nam hleb iz usta za vreme epidemije, dok je i mnogo naših radnika obolelo i leči se i sve pada na one koji rade i kojima je povećan obim posla”, rekao je predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Zoran Miljković.

  Sindikalci kađu da je proizvodnja u fabrici “pala” za 20 do 30 odsto, ali je kompanija za vreme epidemije koristila sve Vladine mere i minimalac, a korisnik je i “svih mogućih državnih subvencija i olakšica pre toga”.

  Radnici su nezadovoljni i delom Kolektivnog ugovora koji im je u decembru ponudio poslodavac, a sindikat odbio da potpiše, jer se traži da se odreknu prava na štrajk u trajanju od tri godine.

  U sindikatu su ocenili da je umanjenje zarada težak udar na kućni budžet radnika i njihovih porodica, a odricanje od štrajka “vređanje ljudskog dostojanstva”, pa nemaju nameru da to prihvate.

  Zaposleni su od 12. januara svakog radnog dana u jednočasovnom štrajku upozorenja, zbog kojeg se ne proizvede po 30 branika dnevno za model “500L”.

  Miljković koji je i predsednik Štrajkačkog odbora, kaže da su od poslodavca su dobili poziv za pregovore u petak, 29. januara, i od ishoda će zavisiti dalji potezi sindikata koji “od zahteva neće odstupiti ni jedan milimetar”.

  U sindikatu kažu i da su spremni da počnu i potpunu obustavu rada.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE