Film o "Galaksiji", prvom SFRJ računaru, nije htela da pomogne NIJEDNA IT kompanija - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Film o “Galaksiji”, prvom SFRJ računaru, nije htela da pomogne NIJEDNA IT kompanija

Leta 1983. godine na godišnjem odmoru Voja Antonić je razvio prvi jugoslovenski kompjuter koji je nazvan “Galaksija”Pronalazač Antonić prilikom razvijanja ideje i sklapanja računara nije imao nikakvu pomoć u vidu literature ili kolega, već je ovo uradio potpuno samostalno.

O ovom poduhvatu koji je, moglo bi se reći, označio početak tehnološke ere u Jugoslaviji trenutno se snima dokumentarni film koji nosi naziv “Galaksija-računar koji je odbio da umre!”, producenta Aleksandra Marića i režisera Vukašina Živaljevića.

Međutim, zbog epidemije koronavirusa, ali i nedostatka finansijskih sredstava, snimanje filma je prekinuto. Nedostatak sredstava za jedan tehnološki projekat koji je veoma značajan ne samo za Srbiju, već i za region je, moglo bi se reći, začudilo. Razlog tome je saznanje da su ovakve kompanije uglavnom na dominantnim pozicijama na listama onih koje najviše zarađuju.

Tehnološke kompanije o tehnološkom filmu – ćute

Za tim koji se bavi kreiranjem dokumentarca ovo je bilo veoma neočekivano.

Prema rečima producenta Marića, zbog legendarnosti “Galaksije”, očekivalo se da će gotovo sve IT i tehnološke kompanie hteti da učestvuju.

“Mislili smo da nećemo moći da se odbranimo od želje svih da učestvuju. Ispostavilo se da smo mi našli neke kompanije koje su htele da nas finansiraju, ali koje su kasnije počele da odustaju jer su videle na Tviteru da je Voja Antonić protiv sadašnje vlasti, ali i da i ja imam otporašku prošlost“, rekao je za jutarnji program Nove S producent filma Aleksandar Marić.

Kako navodi, “Galaksija” ima kultni značaj i to je veliki prasak računara u Jugoslaviji, te da je upravo to razlog zašto se dokumentarac i snima, međutim, nijedna IT kompanija u Srbiji nije želela da učestvuje u njegovoj realizaciji.

“Ispostavilo se da nijedna IT kompanija u Srbiji nije htela da pomogne snimanje ovog filma. Film se snima zahvaljujući donacijama fizičkih lica iz Srbije, iz Nemačke, iz Kanade, Australije i drugih zemalja. Dakle, skoro pa bizarno da su Amerikanci, Nemci, Kanađani, Australijanci pa čak i Tajlanđani prepoznali značaj ovog filma a da nijedna IT kompanija sa sedištem u Srbiji nije smogla hrabrosti da minimalno učestvuje u realizaciji ovog filma“, kaže Marić.

Kako se navodi na zvaničnoj njihovoj Fejsbuk stranici, iz tog razloga je pokrenuta kampanja na portalu na kom je moguće donirati Crowd Supply “kako bi se u našem poslednjem pokušaju da obezbedimo sredstva za završetak filma obratili upravo vama”

Prema rečima autorskog tima, premijera filma očekuje se na jesen iduće godine.

Izvor: BIZlife/Nova S

Foto: YT/Printscreen

What's your reaction?

Komentari

 • Ana

  Kako je kvalitet novinarstva opao. Gde je recenica o tome kako ste kontaktirali sve te IT firme i tražili komentar. Dakle i vi ste klikbejtaši - provalite neki naziv članka koji će da privuče pažnju i onda predstavite izjavu nekog čoveka, bez ikakvog istraživanja. Pa vi ste jedina normalna publikacija koja je ostala u ovom podrucju, udostojite malo, makar se pravite da ste novinari.

 • Vladimir

  Voja Antonić je jedan od genijalaca koje su oterali bahati korumpirani domaći bratijaši. Sa 65 godina je otišao u SAD i tamo nema ko ga ne ceni. U jednom intervjuu je napisao da mu je žao što ranije nije otišao. Meni je ovo tragična priča za sve nas koji radimo u ITu u Srbiji, jer se isto gaženje nastavlja i dan danas, uz malu pauzu koju smo imali prve decenije dvehiljaditih.

  • Vladimir

   Nije mi objavljen ceo komentar, nastavak: Meni je ovo tragična priča za sve nas koji radimo u ITu u Srbiji, jer se isto gaženje nastavlja i dan danas, uz malu pauzu koju smo imali prve decenije dvehiljaditih.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE