Fiskalni savet protiv "rasipanja": Pomoć SAMO kome je potrebna

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalni savet protiv “rasipanja”: Pomoć SAMO kome je potrebna

  Fiskalni savet saopštio je da “odgovoran paket antikriznih mera” u 2021. mora da bude usmeren samo ka preduzećima i stanovištvu koji su najviše pogođeni krizom.

  “Budžet Srbije u 2021. je u deficitu i bez novog paketa antikriznih mera koji se sada najavljuje i koji će koštati milijardu evra”, naveo je savet u saopštenju.

  Dodaje se da nova isplata državne pomoći privredi i stanovništvu, koja nije predviđena važećim budžetom, može finansirati samo dodatnim povećanjem fiskalnog deficita i novim zaduživanjem države u 2021. godini preko iznosa od oko 1,5 mimijardi evra koliko je već planirano budžetom.

  To znači da će učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) tokom 2021. nastaviti da raste na preko 60 odsto BDP, umesto da se zakoči, a taj novi dug poreski obveznici vraćaće s kamatom.

  “Čak i da Srbija nema veliki javni dug, nije ekonomski opravdano da se svi građani Srbije zadužuju da bi se sredstva davala preduzećima koja nemaju probleme u poslovanju ili građanima s visokim prihodima”, ocenio je Fiskalni savet.

  Najavljeno je, kako se navodi, da će novi paket pomoći biti neselektivan što bi predstavljalo dodatni, neplanirani trošak za budžet u 2021. od skoro milijardu evra.

  “Državni zvaničnici najavljuju da će novi paket državne pomoći imati nekoliko elemenata, isplatu 60 evra svim punoletnom građanima Srbije u dve rate i dodatnih 50 evra svim penzionerima, a ovakva mera koštala bi budžet oko 450 miliona evra“, procena je Fiskalnog saveta.

  Izračunato je da bi isplata polovine minimalaca preduzetnicima i zaposlenim u mikro, malim i srednjim preduzećima koštala budžet oko 450 miliona, a sektorska pomoć delatnostima poput turizma i putničkog prevoza još oko 50 miliona evra.

  Uz neposredni trošak za budžet u 2021. od oko milijardu evra, najavljuje se i novi ciklus garantnih šema za zaduživanje privrede koji neće biti fiskalni trošak u 2021. već u narednim godinama, a iznosio bi nešto manje od 500 miliona evra.

  Ukoliko preduzeća ne budu mogla da vrate kredite od milijardu evra sa državnom garancijom deo toga će morati da vrati država, upozorio je Fiskalni savet.

  Dodatno zaduživanje u ovoj godini treba ograničiti smanjenjem državne pomoći na ispod 300 miliona evra umesto milijardu evra kako bi se zadržao deficit na četiri odsto i javni dug na ispod 60 odsto BDP”, naveo je Fiskalni savet.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE