Fontana vest dana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fontana vest dana

  Piše: Aleksandar Mijailović

  Ne možemo sa sigurnošću da kažemo, ali procentualno, poređenjem površine, namene i značaja, fontana na Slaviji je daleko zastupljenija u medijima od mnogih drugih kudikamo većih i  projekata u srpskoj prestonici.

  Uoči generalne probe muzičke fontane na mestu gde je nekada počivao Dimitrije Tucović, već nekoliko dana uzastopno “javlja” se gradski menadžer sa svežim i krucijalnim informacijama za, kako ga je već “krstio”, novi simbol Beograda.

  Stotine reflektora i mlaznica, metri i metri visine mlaza, biće ukomponovani sa pažljivo odabranim muzičkim numerama koje će imati i svoje “radno vreme”.

  Tako će, prema najsvežijim najavama Gorana Vesića, “komisija muzičkih stručnjaka odlučiti o muzici koja će biti emitovana dva puta dnevno – radnim danima od 9.00 do 11.00 i od 20.00 do 22 časa, a vikendom od 9.00 do 12.00 i od 18.00 do 22 sata.”

  Kombinacijom 1,8 miliona vrednih efekata voda-svetlo-muzika, skrenuće se pažnja sa efekta (ne)rasterećenja saobraćaja koji je bio, a bojazan je, i ostaće glavni problem najpoznatijeg trga u Beogradu.

  Jer, naime, u ovom monumentalnom građevinskom poduhvatu ulepšavanja prestonice, podsetićemo, izostalo je najpraktičnije rešenje za izvor najvećih gužvi – “podizanje” iznad ili “spuštanje” ispod zemlje pešačkih prelaza, koji će se, prema projektu, samo pomeriti 50-metara od kružnog toka.

  Tako će, ukoliko efekat bude kao, na primer, na kružnom toku Autokomande – nikakav, gužve ostati iste, ali će zato, dok se “gužvaju” oko trga, i vozači i pešaci moći da uživaju u malo dužem pogledu na novi simbol Beograda…a ako još naiđu i u pravo vreme, moći će i da čuju stručno odabranu kompoziciju.
  [preporucene_vesti ids=”253057″]

  Da Beograd može i treba da bude lepši, nema sumnje, što potvrđuje i kada se baci pogled na sve više sveže uređenih fasada u centru grada, ali da može da bude i praktičniji, to se, čini se, nešto slabije potvrđuje.

  Inače bi, recimo, za par mlaznica i reflektora manje, sredili Bulevar Oslobođenja kojim iz pravca Hrama Svetog Save, kao preko onog preoranog puta iz “Ko to tamo peva”, stiže do “najveće fontane na Balkanu”.

  Ovako će muzička fontana verovatno ostati samo “lepa za oko”, nagoveštavajući da se narodu mažu oči, a u ovom slučaju i uši…

  [preporucene_vesti ids=”259581″]

  Izvor: BIZLife, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE