FORBS: Srbija SAVRŠEN PRIMER za efikasnu VAKCINACIJU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FORBS: Srbija SAVRŠEN PRIMER za efikasnu VAKCINACIJU

  Američki magazin Forbs piše kako je nekoliko država uspelo da postanu lideri u organizovanju distribucije i administriranja vakcina uz upotrebu naprednih tehnologija i veštačke inteligencija, a da su među njima Grčka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, kao i Srbija.

  Forbs navodi da Srbija predstavlja savršen primer uspostavljanja optimizovanog i efikasnog okvira za sprovođenje kampanje vakcinacije, te da građani Srbije imaju brojne opcije da mogu da biraju – da li žele da se vakcinišu, a na izbor im je ostavljeno i da odrede koju vakcinu žele da prime i na kom mestu.

  Forbs prenosi reči savetnika premijerke Ane Brnabić, Vukašina Grozdića, da je kampanja vakcinacije pažljivo isplanirana unapred, još pre nego što je stigla prva isporuka vakcina u decembru. Prenete su i reči premijerke Brnabić da je ovaj jedinstven pristup izabran kako bi građanima dali slobodu izbora, u cilju povećanja poverenja javnosti, a time i stope vakcinacije.

  Forbs podseća da građani Srbije trenutno mogu da se vakcinišu na 410 mesta širom zemlje u gotovo svim gradovima, a u Beogradu na 18 mesta, uključujući i na Beogradskom sajmu, gde na dnevnom nivou može da se vakciniše 8.000 ljudi.

  Forbs navodi i da je Vlada Srbije takođe implementirala novu digitalnu platformu za distribuciju vakcina i zakazivanje koja omogućava povezivanje različitih aktera koji učestvuju u procesu vakcinacije i koja olakšava deljenje informacija, međusobnu saradnju i upravljanje u okviru jedinstvenog sistema koji koristi kompleksni algoritam.

  On automatski određuje datum vakcinacije nekoliko dana unapred, a za svakog građana ponaosob se proverava željeni tip vakcine u odnosu na uzrast, profesija odnosno pripadnost prioritetnim grupama, zdravstveno stanje i raspoloživi termini na mestima za vakcinaciju, što Forbs ocenjuje kao pozitivno.

  Platforma ne samo da olakšava i ubrzava vakcinaciju, već omogućava i analizu situacije u realnom vremenu koja informiše o kritičnim aspektima operacije, kako se ocenjuje. To znači da sistem pruža informacije o interesovanju za vakcinaciju među građanima i stvarni odziv, kao i uvid u to da li treba pojačati kampanje javnog zdravlja, da li je potrebno nabaviti više doza i slično, ističe američki magazin.

  Osim toga, u pozitivne strane sistema koji se koristi u Srbiji, Forbs svrstava i analizu profila vakcinisanih građana koja omogućava se utvrdi procena mera protiv pandemije i mogućnost njihovog eventualnog ublažavanja ili pooštravanja. Nadgledanje procesa distribucije doza koje platforma omogućava je takođe od izuzetnog značaja, kako se ocenjuje.

  Forbs ističe da čitavim procesom nije zadovoljna samo Vlada, nego i građani Srbije koji su na društvenim mrežama u velikom broju izrazili zadovoljstvo ovom digitalnom inicijativom, kao i sveukupnim iskustvom.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE