FOTO: Završen najmasovniji protest u Rumuniji od 1989. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FOTO: Završen najmasovniji protest u Rumuniji od 1989. godine

  Nova, socijaldemokratska vlada Rumunije se u sredu uveče suočila s najmasovnijim demonstracijama od obaranja socijalističkog poretka 1989. godine, ocenili su domaći mediji.

  Po medijima, najmanje 200.000 ljudi izašlo je na ulice širom zemlje, od čega polovina u Bukureštu, protestujući protiv odluke socijaldemokratske vlade da popusti propise o suzbijanju korupcije.

  U odsustvu zvaničnih saopštenja, pojedini mediji su broj demonstranata procenili na 300.000 u celoj Rumuniji. U većim gradovima Klužu, Sibijuu i Temišvaru je takođe bilo velikih skupova, a manjih demonstracija je bilo drugde.

  Rumunija_protest2_BetaAPVadim_Ghirda

  U glavnom gradu, protest je završen sukobom snaga reda i poslednjih grupa demonstranata ispred sedišta vlade, na trgu Viktorija.

  Kada se većina demonstranata razišla, policija je dospela pod paljbu petardi, kamenica, flaša, na šta je odgovorila suzavcem.

  Po zvaničnim podacima, lakše su povređena dva policajca i dva demonstranata, i odvedena u bolnicu.

  Hiljadu policajaca je bilo raspoređeno u Bukureštu pred demonstracije koje su počele u ranim večernjim satima i trajale skoro pet sati, uprkos polarnoj hladnoći.

  Rumunija_protest3_BetaAPVadim_Ghirda

  Demonstracije su održane drugi dan uzastopno, zbog odluke Vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije revizijom Krivičnog zakona koju je pripremila vlada Sorin Grindeanua, na vlasti manje od mesec dana, od pobede Socijaldemokrata na poslaničkim izborima u decembru.

  Demonstranti su osudili iznenadno usvajanje u utorak uveče hitne uredbe koja bi mogla političare osloboditi nekih optužbi. Pobuna protiv toga traje i jača već deset dana.

  Nova vlada je u napetoj kohabitaciji s predsednikom Rumunije, desničarem Klausom Johanisom koji je vladinu uredbu o ublažavanjui propisa o borbi protiv korupcije ocenio kao “neprihvatljivu”, i “skandaloznu” i rekao da očekuje da je Ustavni sud obori.

  Rumunija_protest4_BetaAPVadim_Ghirda

  Uredba dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra.

  To posebno treba da omogući da šef Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea izbegne sudjenje zbog fiktivnih poslova koje je formalno počelo u utorak. Dragnea je hteo mesto premijera, ali je morao da podnese ostavku zbog kazne od dve godina zatvora uslovno, zbog izborne prevare.

  Vlada je takođe dostavila parlamentu predlog na osnovu kojeg bi izdržavanja kazne bilo oslobodjeno 2.500 zatvorenika osudjenih na manje od pet godina zatvora, od čega takođe mogu imati koristi osuđeni političari.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Vadim Ghirda

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE