Francuski Reno zabeležio istorijske gubitke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuski Reno zabeležio istorijske gubitke

  Francuski proizvođač automobila Reno (Renault) zabeležio je istorijski gubitak od osam milijardi evra u 2020. godini koju je obeležila pandemija korona virusa, pokazuju danas objavljeni podaci.

  Ovaj istorijski gubitak uglavnom se povezuje sa japanskim partnerom Nisan (Nissan) pošto Reno ima 43 odsto udela u toj grupi.

  Reno je doživeo i pad prodaje za 21,3 odsto u 2020, sa manje od tri miliona prodatih vozila.

  Grupa je zabeležila gubitak od 7,3 milijarde evra u prvoj polovini godine zbog pandemije, ali je u drugoj polovini godine ograničila gubitak na 660 miliona evra sa prometom manjim za 8,9 odsto.

  Grupa nije objavila prognoze za 2021. godinu, a akumulirala je rezerve u vrednosti od 16,4 milijarde evra, uključujući četiri milijarde od pozajmica koje je garantovala država.

  Reno, koji je i pre krize bio u problemima, najavio je krajem maja 2020. godine plan uštede od dve milijarde evra u naredne tri godine, uključujući ukidanje 15.000 radnih mesta širom sveta.

  U januaru je najavljeno novo smanjenje budžeta, posebno za istraživanja, ali bez novih otpuštanja. Cilj je da se do 2023. uštedi 2,5 milijarde evra, a do 2025. tri milijarde evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE