G7 Samit: Dogovor o vakcinama, klimi, porezu i Kini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  G7 Samit: Dogovor o vakcinama, klimi, porezu i Kini

  Lideri G7 obećali su više od milijardu doza vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, pomoć zemljama u razvoju dok se bore protiv klimatskih promena i složili se da zajednički nastupe protiv kineske “tržišne ekonomske prakse” i prozvali Peking zbog kršenja ljudskih prava u Sinđijangu i Hong Kongu.

  Govoreći na kraju samita lidera G7 u jugozapadnoj Engleskoj, britanski premijer Boris Džonson pohvalio je “fantastični stepen harmonije” u grupi, koja se sastala prvi put posle dve godine.

  Lideri su poručili da je klub bogatih zemalja, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države, bolji prijatelj siromašnijim zemljama od autoritarnih rivala poput Kine.

  Džonson: Ne namećemo svetu naše vrednosti

  Džonson je rekao da su na samitu G7 demonstrirane demokratske vrednosti i ljudska prava ostatku sveta i pomoć najsiromašnijim zemljama sveta da se razvijaju na način koji je čist, zelen i održiv.

  “Nije dovoljno da se samo odmaramo i razgovaramo o tome koliko su te vrednosti važne. I ovde se ne radi o nametanju naših vrednosti ostatku sveta. Ono što mi kao G7 moramo da uradimo je da demonstriramo blagodati demokratije i slobode i ljudskih prava ostatku sveta”, rekao je Džonson novinarima posle trodnevnog sastanka na obali Kornvola.

  Oksfam: Sramotan Samit

  Aktivisti za zaštitu životne sredine nisu bili impresionirani detaljima u završnom saopštenju lidera.

  Maks Loson, šef u međunarodnoj organizaciji za pomoć Oksfam, rekao je da će samit ostati upamćen kao sramotan.

  “Suočeni sa najvećom vanrednom zdravstvenom situacijom u jednom veku i klimatskom katastrofom koja uništava našu planetu, oni u potpunosti nisu uspeli da odgovore na izazove našeg vremena“, rekao je Loson.

  Lideri G7 su se obavezali da će isporučiti milijardu doza vakcina protiv kovida-19 putem programa Kovaks, a Džonson je pozvao da se “svet vakciniše” do kraja 2022. godine.

  To je daleko manje od potrebnih 11 milijardi doza, koliko je navela Svetska zdravstvena organizacija, za vakcinaciju 70 odsto svetskog stanovništva kako bi se pandemija okončala.

  Sjedinjene Američke Države su se obavezale da će donirati 500 miliona doza, a Velika Britanija 100 miliona.

  Minimalni porez multinacionalnim korporacijama

  Grupa sedam se saglasila da odobri globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto multinacionalnim korporacijama.

  Odluka je bila očekivana jer su ministri finansija ranije ovog meseca prihvatili uvođene globalnog minimalnog poreza za velike multinacionalne kompanije kako bi sprečili korporacije da koriste “poreske oaze”da bi izbegle plaćanje poreza.

  Lideri G7 su kritikovali kinesku ekonomsku politiku, a u zajedničkom saopštenju je navedeno da će “nastaviti da se konsultuju o kolektivnim pristupima osporavanju netržišnih politika i praksi koje podrivaju pošteno i transparentno delovanje globalne ekonomije”.

  Oni su pozvali Kinu da poštuje ljudska prava u poluautonomnom gradu Hongkongu i u pokrajini Sinđijangu, gde živi muslimanska ujgurska manjina.

  Kina uzvraća G7: “MALE” grupe više NE ODLUČUJU o svetu

   

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE